MAKALE

Botulinum Toksin İle Kırışıklara Elvada

Botulinum Toksin İle Kırışıklara Elvada

Alpaslan Topçu, son zamanlarda sıkça duyduğumuz Botulinum toksin uygulaması hakkında merak edilen soruları yanıtladı…

Botulinum Toksin Tip A, yani bildiğimiz adıyla botox, kırışıklıkları gidermede en sık duyduğumuz estetik uygulamalardan biri olsa da hakkında çok sayıda şey duyduğumuz bu yöntem, daha farklı alanlarda da kullanılıyor. Botulinum Toksin hakkında en çok merak edilen şeylerden biri ise bu maddenin gerçekten zehirli olup olmadığı. İşte botox hakkında öğrenmeniz gereken her şey…

Botulinum Toksin Nedir ve Nasıl Etki Eder?

Botulinum Toksin, bir bakteriden elde edilir, sanılanın aksine herhangi bir hayvan zehiri değildir. Kasların reseptör dediğimiz beyinden gelen uyarıları algıladıkları giriş yerlerine yerleşerek, kasların kasılmasını engeller. Botulinum uygulamasının etkisi kullanılan ilacın miktarına bağlıdır. Az doz kullanılırsa, kasları yavaşlatır, daha fazla miktarlarda ise kası tamamen hareketsiz hale getirebilir. Yani etki, doz bağımlıdır. Botulinum Toksin tamamen bölgesel etkilidir, yaklaşık bir santim çapında etki eder, daha uzak bölgelere ve sistemik dolaşıma gitmez.

alpaslantopcunisan17_05

Botulinum Toksin Kimlere Uygulanabilir?

Yaklaşık 20-25 yıldır estetik uygulamalarda kullanılan Botulinum Toksin tip A, üst yüz dediğimiz kaş arası, alın ve göz kenarlarında mimik çizgileri oluşmuş ya da mimik hareketleri sırasında aşırı çizgilenme oluşan 20 yaşın üzerindeki hastalara uygulanabilir. Koltuk altında, el ve ayak içinde aşırı terleme problemi olan hastalarda da uygulanabilir.

Botulinum Toksin Kimlere Uygulanmaz?

Hamilelere, emziren annelere, Muskuler Distrofi dediğimiz ağır kas hastalığı olanlara yapılması uygun değilidir. Herhangi bir sağlık probleminiz veya kullandığınız bir ilaç varsa, mutlaka uygulama öncesi doktorunuzla paylaşınız.

Botulinum Toksin Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Kaş arasındaki dikey çizgilenmeler, alın bölgesindeki yatay çizgiler, göz kenarındaki çizgiler botulinum toksininin en sık uygulandığı bölgelerdir. Bunun dışında burun kenarındaki mimik çizgileri, dudak üzerindeki barkod çizgileri ve boyun bantlarında uygulanabileceği gibi gülme sırasında diş etleri çok gözüken hastalarda bunu azaltmak için, uykuda dişlerini sıkan hastalara çiğneme kasları için, aşırı terleme şikayeti olan hastalarda koltukaltına, el içi ve ayak tabanı bölgesine kontrollü dozlarda uygulama yapılabilir. Ama unutmamak gerekir ki botulinum toksin uygulamasının hala sadece kaş arasında ve göz kenarlarında uygulanabilirliğinin FDA onayı vardır. Bu yüzden diğer bölgelere uygulamalar büyük bir tecrübe ve dikkat ister.

Botulinum Toksin Etkisini Kaç Gün Sonra Gösterir?

Uygulamadan sonra ortalama 4-7 gün sonra etki görülür. Fakat yapılan çalışmalar tam etkiyi görmek için 10-15 gün beklemek gerektiğini göstermiştir.

Botulinum Toksin Kaç Ay Etki Gösterir?

En çok merak edilen konulardan biri etki süresidir. Botulinum toksin etki süresini etkileyen birçok faktör içinde en önemlileri hastanın yaşı, uygulama dozu, hastaya kaçıncı uygulamanın yapıldığı ve ilacın saklama koşullarıdır. Botulinum toksinin etki süresi normalde dört aydır. Genelde biz hekimler hastalarımıza 4-6 ay deriz, hastaya göre değişmek şartıyla 3. aydan sonra hareketler başlar, sonra yavaş yavaş etki tamamen kaybolur. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, ilk uygulamada etki süresi daha kısa iken aynı hastaya 3. uygulama yapıldığında, ilacın etki süresinin uzadığı görülmüştür. Gene 65 yaş üzeri hastalarda ilacın etki süresinin ve etkisinin azaldığı tespit edilmiştir. Terleme tedavisinde ise ilaç etkisi 6 aydan daha uzun sürebilir.

alpaslantopcunisan17_02

Botulinum Toksin Erken ve Geç Dönem Komplikasyonları Nelerdir?

Uygulama kas içine yapıldığı için geçici bir şişlik oluşur. Bu şişlik yaklaşık 10-15 dakika içinde geçer. Şayet uygulama sırasında damar hasarlanırsa, uygulama bölgesinde kanama ve morarma oluşabilir. Uygulama sonrasında özellikle ilk 24 saat başınızı çok öne eğecek hareketlerden, yüz üstü yatmaktan ve hamam, sauna gibi çok sıcak yerlerden kaçınılması gerekir. Uygulama yerlerine masaj ve kas egzersizleri bazı hekimlerce önerilir, bazı hekimler ise önermez. Botulinum toksinin en çok korkulan yan etkisi ‘ptozis’ dediğimiz göz kapağında düşmedir. Göz kapağında düşüklük problemi, genelde yüksek doz botulinum toksin uygulamalarından sonra görülür. Bu durum kalıcı değildir ve zamanla düzelir.

Sonuç

Botulinum Toksin uygulamalarında hedef dondurmak değil, üst yüz bölgesinde dinlenmiş bir görüntü oluşturmaktır. Doğru miktarda, doğru yere yapılırsa üst yüz bölgesinde hem oluşmuş kırışıklıklarınız azalır hem de yeni kırışıklığınız oluşmaz. Bu uygulamayı mutlaka uzman bir hekime yaptırmalısınız.

alpaslantopcunisan17_03 alpaslantopcunisan17_04

Yazı: Dr. Alpaslan Topçu


Önerilen yazılar