MAKALE

Disko Çağının Kralı: Halston

Disko Çağının Kralı: Halston

1970’lerin modasını şekillendiren efsane isim Halston’ın kariyerinin en önemli kilometre taşları…

Geçtiğimiz hafta Netflix ekranlarında yeni bir mini dizi yayımlandı: Halston. Amerika’nın en ikonik moda tasarımcılarından biri olan Roy Halston Frowick’in hem çalkantılı hem de rengarenk yaşamından bir kesit sunan dizide modacıyı, normalde televizyon projelerine çok sıcak bakmayan ünlü aktör Ewan McGregor canlandırıyor. Dizinin yaratıcısı ise Glee ve American Horror Story gibi başarılı yapımların yaratıcısı Ryan Murphy. Diziyle birlikte yeniden gündeme gelen modacıyı ve onu efsaneleştiren tasarımlarını bir kez daha hatırlamaya ne dersiniz?

Halston hem ünlü bir modacı hem de 70 ve 80’li yılların New York parti ortamlarının, özellikle de Studio 54’ün vazgeçilmez ismiydi. Etrafı kendisi gibi ünlülerle çevriliydi ve partilere Liza Minnelli, Andy Warhol, Truman Capote ve geçtiğimiz haftalarda hayatını kaybeden mücevher tasarımcısı Elsa Peretti gibi isimlerle katılırdı.

Diskonun yükselişe geçtiği sıralarda tasarladığı daracık silüetli minimalist elbiseler, 1960’ların ardından vücutlarıyla daha barışık olan tüm kadınların favorisi ve Studio 54 partilerinin değişmez kostümüydü. Halston’ı bu kadar ünlü kılan bir başka özelliği ise, atölyelerinin duvarları arasında kalmayı tercih eden dönemin diğer modacılarının aksine, kendi yüzünü markasının merkezine yerleştirmesiydi.

Kariyerine 1953’te kendine ait şapka atölyesinde şapka tasarlayarak başlayan Halston’ın ünü, John F. Kennedy’nin 1961’deki göreve başlama töreninde, eşi Jacqueline Kennedy’nin giydiği şapkayı tasarlamasıyla zirve yaptı. 1966’da işini büyüten modacı, kadınlar için hem couture hem de hazır giyim parçaları tasarlamaya başladı. Şapkaların yanı sıra, atkılar, ayakkabılar ve mücevherler gibi aksesuarlar üretti. Ardından bu aksesuarlarını ve örgü giysileri daha ulaşılabilir kılmak için Halston International markasını kurdu. Halston’ın tasarımları, Jacqueline Kennedy, Liza Minnelli, Kim Novak, Rita Hayworth ve Marlene Dietrich gibi daha birçok ünlü ismin favorisi arasındaydı.

 

New York gece hayatını yakından deneyimlemesi Halston’ın 70’lerin disko stilini tanımlayan tasarımlara imza atmasını sağladı. En ikonik tasarımlarından biri olan boyundan bağlamalı elbiseler, partilerde kadınların en çok giydiği modellerden biri oldu. Ayrıca ‘ultrasuede’ adlı kendi tasarladığı özel materyali kullanarak tasarladığı gömlek elbiseleri de büyük beğeni topladı.

Birçok büyük moda ödülünün de sahibi olmaya hak kazanan Halston’ın kariyerindeki en önemli olaylardan biri ise “Versay Savaşı” olarak bilinen büyük bir moda organizasyonu oldu. Versay Sarayı’nın restorasyonu için bağış toplama amacıyla 1973’te düzenlenen bu dev gösteride, beş ünlü Amerikalı modacı Halston, Oscar de la Renta, Bill Blass, Anne Klein ve Stephen Burrows ile beş ünlü Fransız modacı Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin, Emanuel Ungaro ve Marc Bohan podyumda “çarpışmıştı”.

Halston’ın parlak kariyerini sarsan en büyük darbe, 1983’te uygun fiyatlı bir giysi koleksiyonu yaratması oldu. İlk beş yılda 1 milyar dolarlık ciro yapması beklenen bu marka, aksine, lüks dağıtım partnerlerinin Halston’ın ana koleksiyonlarını satmaktan vazgeçmesine neden oldu. Roy Halston Frowick, 1990 yılında AIDS ile bağlantılı bir hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.


Önerilen yazılar