Dünden Bugüne Topağacı

Nasıl şehirlerin karakterleri varsa, İstanbul’un semtlerinin de karakterleri var. İstanbul’u belki bu derece renkli, beklenmedik ve farklı kılan da işte bu bambaşka karakterdeki semtleri…

Bohem Cihangir, Halk Çocuğu Kadıköy, Eski İstanbullu Moda, Retrocu Çukurcuma, Sofistike Nişantaşı, Sanatçı ve Kafası Rahat Karaköy, Burjuva Bebek, Her Yola Gelen Taksim… Ve şu sıralar adı çok geçen Topağacı…

Topağacı aslında bu kadar konuşulmaktan pek hoşnut değil. Kendisi her ne kadar görmüş geçirmiş ve eski İstanbullu olsa da, mütevazi ve gösterişi sevmeyen karakterde bir semt. Popüler olma kaygısı hiç yok. Onun için önemli olan yakın dostları; kuru kalabalıklar değil. Hatta kalabalık görmekten de pek memnun değil.  Bir yandan esnafı ve komşulukları ile mahalle sıcaklığı var Topağacı’nda. Öte yandan da dışarıya karşı mesafeli bir duruş ve kapalılık sergiliyor.

Topağacı’nı böyle bilerek ve tanıyarak, sokaklarını ve mekanlarını tıklım tıklım doldurmak için değil de, hafta içi sakin günlerde keyifle vakit geçirmek için gezin derim. Buyrun size dünden bugüne Topağacı mekanları ve mahallenin yol haritası…

Mahalle

Topağacı’nın en eskisi “Mahalle”, bir vakitler burada büyümüş ünlü işletmeci Lal Dedeoğlu’nun mahallesine armağan ettiği bir mekan. Evde buluşmak yerine Topağacı meydanında buluşup birşeyler atıştırmak, biraz müzik dinlemek ve içki içmek için tasarlanmış rahat ve modern bir kafe Mahalle. Mahalle’de haftanın belli günleri canlı müzik performansları bulabilir, yazın sokaklara taşan masalarında uzun saatler keyifle sohbet edebilirsiniz.

 

Mahalle

Mahalle

Divine Brasserie & Jazz Club

Divine Brasserie & Jazz Club, hem Mahalle’nin kapı komşusu hem de Topağacı’nın eskilerinden. Divine’da haftanın birkaç günü canlı müzik ve DJ performansları eşliğinde keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Mekanın üst katındaki oturma yemek düzeninin yanı sıra, alt katında bir de bistroların yer aldığı caz kulubü bulunuyor. Burada da Fado’dan Caz’a uzanan geniş bir yelpazede performanslar gerçekleşiyor. Fakat mahallede oturanlara rahatsızlık vermemek adına müzik en geç 01:30’da bitiyor.

MOC İstanbul

MOC yani Ministry of Coffee, Topağacı’nda yürüme yolunu değiştiren mekanlardan biri oldu. Teşvikiye Camii’nden sola doğru aşağı inerken, MOC için bir sağ yapmamız gerekiyor artık. 2014’ün nisan ayında Avustralyalı Barista eğitmeni Sam Cevikoz tarafından açılan bu üçüncü dalga kahve dükkanı, rahat dekoru, nitelikli kahve çeşitleri ve üst katındaki keyifli oturma düzeni ile Topağacı’nın kısa sürede en popüler mekanlarından biri oldu. MOC ayrıca düzenli barista eğitimlerinin de verildiği bir kahve merkezi.

400 Derece Pizza

MOC’dan hemen bir ay sonra, geçtiğimiz mayıs ayında hizmete açılan 400 Derece Pizza, adından da anlaşıldığı gibi Topağacı’nın pizzacısı. 400 Derece adını fırının maksimum sıcaklığından alıyor. Ev gibi samimi ve sıcak bir ortamda 400 Derece’nin ince hamur, İtalyan pizzalarını tadabilirsiniz.

400 Derece Pizza

400 Derece Pizza

Kozmonot

MOC’un iç mimarları Göksu ve Zümre tarafından mahallenin bir de “Pub”ı olsun niyetiyle açılan Kozmonot, gerek tarzıyla gerek Dünya dışı dekoru ile kısa sürede Topağacı’nın yükselen yıldızlarından olmayı başardı. Kozmonot’ta yerli ve yabancı zengin bira çeşitlerinin yanında atıştırmalık minik yemekler de sunuluyor. Ancak son dönemlerde özellikle haftasonları Kozmonot’un kapasından içeri adım atmak iyice zorlaştı. Keyifli bir bira için pazar akşamüstleri ya da hafta içi bir iş çıkışı Kozmonot’a uğramanız önerilir.

kozmonot_1200x800

Union 22

Kozmonot’un ardından 2014’ün kasım ayında açılan Union 22, hem barı hem de sokak yemekleriyle ön plana çıkıyor. Union 22’nin dışarıda geniş bir oturma alanı ve içeride ferah bir düzeni bulunuyor. Mekanın barındaki tüm içkiler miksoloji tekniği ile hazırlanıyor. Yani likörlerini, votkalarını ve içkilere eklenen meyve pürelerini kendileri yapıyorlar. Sokak yemeklerinden sucuk-ekmek, dışlı köfte (içli köftenin tersi ☺), balık-ekmek gibi lezzetler menüye yeni yeni ekleniyor.

Union 22

Union 22

Burgerhood

Topağacı’nın en yenilerinden biri de aralık sonu Hacı Emin Efendi sokağın köşesinde açılan mahallenin burgercisi Burgerhood. Burgerhood tüm etlerini kendi kıyıyor, tüm sosları ve turşuları ev yapımı. Burgerhood Spesiyal Burgeri yanında baharatlı patatesi ile tavsiye edilir.

Burgerhood

Burgerhood

Ar-Ruha

Sunday’in hemen az ilerisinde yer alan Ar-Ruha, mahallenin yöresel Urfa lezzetleri sunan restoranı. Adını Ruha’dan yani Urfa’nın eski isminden alan mekanın özellikle lahmacunu oldukça iddialı. Ayrıca vejeteryanlara özel hazırladıkları etsiz lahmacunları da bulunuyor. Urfa’nın meşhur tatlısı Şıllık ile kendinize Ar-Ruha’da güzel bir ziyafet çekebilirsiniz.

Serra Tükel

 

 


Önerilen yazılar