MAKALE

En Sağlıklı Yaz Meyvelerinden Biri: Karadut

En Sağlıklı Yaz Meyvelerinden Biri: Karadut

Karadutun hem düşük kalorili hem de önemli bir C vitamini kaynağı olduğunu biliyor muydunuz?

Yazın en sevilen meyvelerinden karadut, harika lezzetinin yanı sıra sağlık açısından da birçok faydaya sahip. Haziran ayından itibaren rafları rengiyle süslemeye başlayan bu meyveyi neden daha sık tüketmelisiniz? İşte karadutun faydaları!

Düşük kalorilidir

Karadutun 100 gramında yalnızca 44 kilokalori bulunur. Bu da onu şekerli yaz meyveleri arasında düşük kalorisi ile harika bir tercih kılar. Meyve şekerinin düşük olması, kan şekerinin de stabil kalmasını sağlar. İçeriğindeki yüksek seviyedeki lif ile bağırsakların ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardım eder.

C vitamini bakımından çok zengindir

100 gramında yaklaşık 10 miligram C vitamini bulunan karadut, bu özelliğiyle sağlıklı bir bağışıklık için en önemli silahlarımızdan biridir. Karadut ayrıca diyabetin ve kansızlığın önlenmesine yardımcı olur.

Yaşlanmayı geciktirir

İçeriğindeki C vitamini ve demir cildinizin daha yumuşak ve parlak olmasını sağlar. Karaduta mor- kara rengi veren flavonoid adlı madde yaşlanma karşıtıdır. Karadutun içeriğindeki kalsiyum ise ağız ve diş sağlığını koruma konusunda da önemli bir rol üstlenir.

Antioksidan kaynağıdır

Karadut, güçlü antioksidan özelliği göstermesi ve damarlarımızı tıkayabilecek serbest radikallerle mücadele edebilmesi sayesinde kanın vücutta rahat bir şekilde dolaşmasını sağlar. Bu şekilde de sizi hem birçok kanser türüne yakalanma riskinden uzaklaştırır hem de var olan hastalıkların iyileşmesine destek olur.

Kolesterolü yok eder

Kolesterol içeriği sıfır olan karadut, lif içeriğinin yüksek, şeker oranının oldukça düşük olması nedeniyle kan yağlanmasını oluşumunu önler. İçeriğindeki A, B, C, E ve K vitaminleri sayesinde kan kolesterol seviyesini düzenler, kan basıncını dengeler, pıhtılaşmasını engeller. Böylece kalp krizi gibi ciddi kalp ve damar rahatsızlıklarıyla karşılaşma riskini azaltır.


Önerilen yazılar