MAKALE

Meme Kanserinde Erken Teşhis İçin #zamankaybetme...

Meme Kanserinde Erken Teşhis İçin #zamankaybetme

Meme kanseri farkındalık ayı olan Ekim’de erken teşhis için neler yapmanız gerektiğini öğrenin, meme kanserinden korunmak için zaman kaybetmeyin!

Meme kanseri dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kadında görülen bir kanser türü. Günümüzde, ülkemizdeki her 8 kadından biri meme kanserine yakalanma riski taşıyor. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayat kurtarıyor. Bu nedenle kadınların rutin kontrollerini alışkanlık haline getirmelerinin önemi çok büyük.

Meme kanserinin erken teşhisinde tedavi başarısı neredeyse %100’lere yükseliyor. Bu yüzden yıllık kontrollerin yanı sıra aylık periyodlarda kendi kendine yapılan meme muayenesi de çok önemli. Düzenli olarak kendine meme muayenesi yapan bir kadın, bir süre sonra meme yapısını ve dokusunu tanıyıp hakim olacağı için meme dokusundaki bir farklılaşma ya da bir görsel değişikliği kolayca fark edebiliyor.

20 yaşından itibaren her kadının ayna karşısında her ay bir kez kendi kendine yapması gereken meme muayenesi kolayca uygulanabilir bir yöntem. Bu muayene için en uygun zaman ise adet başlangıcından 5-7 gün sonra, yani hormon etkisinin en az olduğu dönem. Meme muayenesi menopozdan sonra da her ayın belirlediğiniz bir gününde düzenli yapılmalı. Kendi kendine meme muayenesi ayna karşısında, yatarken ya da duşta yapılabilir.

Ayna Karşısında Kendi Kendine Meme Muayenesi

1. Belden üstünüz tamamen soyunuk olarak ayna karşısına geçin ve ortamda yeterli ışık olmasına dikkat edin. Kollarınızı yukarı doğru kaldırın.

2. Her iki memenizde herhangi bir düzensizlik, deri çekintisi veya çöküntüsü, meme ucunda yara, kabuklanma, çekilme olup olmadığını kontrol edin.

3. Ellerinizi belinize koyarak kuvvetlice aşağı doğru bastırın. Aynı anda göğüs kaslarınızı iyice kasın. Aynadan meme derinizde çekilme olup olmadığını kontrol edin. Kontrolünüz sonucu memelerinizin birbirine eşit olmadığını görebilirsiniz. Bu olağan bir durumdur ve hastalık belirtisi olarak görülmemelidir.

– Her iki memenizin de meme uçlarını nazikçe sıkın.

– Meme ucunda akıntı olup olmadığını; oluyorsa açık renkli mi kanlı mı olduğunu kontrol edin.

– Memenizde fark ettiğiniz herhangi bir şişliği, deformiteyi, renk değişiminizi kalınlaşmayı veya akıntıyı doktorunuza bildirin.

Meme Kanserinde Kinik Tanı Yöntemleri

Meme USG

Her yaştaki kadına yapılabilen, radyasyon içermeyen bir görüntüleme yöntemidir. Memedeki kitlelerin içeriğinin en iyi ayırt edebilecek yöntem ultrasonografidir. Ancak ultrasonu yapan hekimin tecrübesi ile sonucun iyi ya da kötü yönde değişiyor olması, memedeki kireçlenmelerin yeterince net olarak yeterince değerlendirilemiyor olması ultrasonun olumsuz özellikleridir.

Mamografi

Meme hastalıklarına teşhis koymada sık kullanılan ikinci bir tanı yöntemidir. Mamografi ile ilgili en büyük endişe içerdiği radyasyona bağlıdır. Unutmamak gerekir ki tıbbi tüm işlemler fayda/zarar oranı göz önüne alınarak yapılmaktadır. Mamografinin sağladığı fayda verebileceği zarardan çok daha fazla olduğu için yıllardır kullanılmaktadır. Ayrıca mamografideki radyasyon geçmiş yıllardaki ile kıyaslanamayacak kadar az miktara düşmüştür. Sıklıkla 35-40 yaş arasında bir temel film çekilir ve 40 yaşından sonra yılda bir defa mamografi çekilmesi önerilir.

Meme MR’ı

MR meme hastalıklarının tanısında kullanılan bir diğer yöntemdir. MR da ultrason gibi radyasyon içermeyen bir görüntülüme yöntemdir. Bir tarafında lobuler kanser saptanmış kadınlarda karşı memenin değerlendirilmesi için, kireçlenmelerin cinsinin değerlendirilmesinde ve ultrasonda görülemeyen kitlelerin değerlendirilmesinde görüntüleme üstünlükleri mevcuttur.

Klinik Muayenenin Sıklığı Ne Olmalı?

– 20 yaşından sonra 1-3 yıl arasında genel cerrahi muayenesi ve meme ultrasonografi.

– 40 yaş altındaki bireylerde, ailesinde meme kanseri öyküsü var ise yılda bir kez meme muayenesi ve meme ultrasonografi. Hekiminiz tarafından uygun görülmesi halinde aile öyküsünde meme kanseri olan kişilere daha erken yaşlarda da mamografi önerilebiliyor.

– 40 yaş sonrası, yılda 1 kez konusunda uzmanlaşmış genel cerrahi hekimi tarafından meme muayenesi ve mamografi.

BHT CLINIC Tema Hastanesi’nde bahsettiğimiz tüm bu klinik tetkikler yeni nesil cihazlarla uygulanıyor. Siz de #zamankaybetmeyin ve meme kanserinden korunmak için tetkiklerinizi düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmeyin.


Önerilen yazılar