Sağlıklı alışkanlıkların verdiği mutluluk hissinin farkına vararak bu alışkanlıkların kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
İki gün sonra takvimler artık 2021’i gösterecek ve biz de yeni yılı hayatlarımızda temiz bir sayfa açmak için bir fırsat olarak göreceğiz. Ciddi bir kararlılık ve heyecanla hayatımızda değiştirmek istediklerimize yönelik hedefler koysak da, bu hedeflere ulaşmak genellikle mümkün olmuyor ve yeni yılın heyecanı yerini günlük hayatın telaşına bırakırken biz de eski alışkanlıklarımıza geri dönüyoruz.
Peki taze ve sağlıklı alışkanlıkları günlük rutinimize dahil edip onların kalıcı olmasını sağlamak için neler yapabiliriz? Uzmanlar bunun için yeni bir şey denemenin sunduğu memnuniyet duygusunun öneminden bahsediyor. Bu alışkanlık her gün vitamin hapı almak gibi küçük ya da tamamen yepyeni bir rutin oturtmak gibi büyük bir şey olabilir. Ama hepsinin ortak yönü aslında bizim bu değişiklikleri uygulamaktan aldığımız keyif. Yeni alışkanlıklar bize kendimizi daha iyi hissettirdiği için onları uygulamaktan aslında keyif alıyoruz.
İşte bu nedenle bu yeni alışkanlıkların bize kendimizi ‘neden’ iyi hissettirdiği konusunda farkındalık kazanmamız gerekiyor. Bu farkındalığı kazandığımızda alışkanlıkların kalıcı olma ihtimali artıyor.
Bunun için kendimize yaptığımız şeyin ödül değerini hatırlatmamız gerekiyor. Örneğin sabah alarm çaldığında onu ertelemek anlık iyi bir karar gibi görünse de, ardından geç kalkacağımız için yaşayacağımız acele ve stres günün henüz en başındayken bile kendimizi gergin hissetmemize yol açıyor. Oysa alarmın çaldığı saatte kalkmak bizi bu gerginlikten uzak tutarak, karşılığında bize stressiz bir sabah armağan ediyor.
Tabii her alışkanlığın getirdiği ödül bu kadar anlık deneyimlenemeyebiliyor ancak yine de daha iyi uyku, anksiyete hissinin azalması ya da daha sağlıklı olma hissi gibi uzun vadeli ödülleri kendinize sık sık hatırlattığınızda, edinmek istediğiniz alışkanlığın kalıcı olma şansını da artırmış oluyorsunuz.