İstanbul Film Festivali Türkiye’de ilk kez yayınlanacak filmlerle sizleri dijital ortamda bekliyor.
Her yıl Nisan ayında şehre renk getiren İstanbul Film Festivali bu yıl düzenlenemedi. Ancak İKSV sinemaseverleri 7. sanattan mahrum bırakmamak için geçtiğimiz ay 15 filmlik bir seçkiyi derleyip izleyicilere çevrimiçi ortamda sundu. Festivalin gördüğü yoğun ilginin ardından Haziran ayı için de 15 filmlik bir seçki derlendi. Dünya prömiyerlerini Venedik, Toronto, Cannes, Tallinn, SXSW film festivallerinde ilk gösterimlerini yapmış ve Türkiye’de ilk kez izleyici ile buluşacak 15 film geçtiğimiz günlerde açıklandı.
Bu dijital bir festival de olsa, normal festivallerde olduğu gibi her seansın bilet kapasitesi de sınırlı. Filmlere teker teker bilet alınabildiği gibi daha avantajlı olarak Kombine Film Paketi de satın alabiliyorsunuz. Türkçe altyazılı olarak yapılacak gösterimlere yalnızca Türkiye’den erişilebilecek.
Biletlere ve program detaylarına filmonline.iksv.org adresinden ulaşabilirsiniz. Bilet aldığınız filmler 5 gün boyunca gösterime açık kalıyor. Her gün 21:00’de bir film gösterime açılıyor ve 5 gün sonra 21:01’de gösterimden ve sistemden kalkıyor.
İşte İstanbul Film Festivali’nin bizlerle buluşturacağı 15 film:
Parlak Günlerim, Antoine de Bary – Fransa
Fransız yönetmen Antoine de Bary, Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yapan bu ilk uzun metrajlı filminde hakiki dünyaya adım atmanın heyecan ve kaygılarını anlatıyor.
Çingene Kraliçe, Hüseyin Tabak – Almanya, Avusturya
Güzelliğin On Par’ Etmez (2012) ve Çirkin Kral Efsanesi (2017) filmlerinin yönetmeni Hüseyin Tabak’ın yeni filmi, iki çocuğuna bakabilmek için izbe boks ringlerinde dövüşmek zorunda olan genç bir kadının hikâyesini anlatıyor.
Sütliman, Paxton Winters – Brezilya, ABD
On üç yaşındaki Tati’nin annesi uyuşturucu bağımlısı, babasıysa ilgisiz ve kopuk. Rio Olimpiyatları nedeniyle kentsel politikaları krize giren Brezilya’da toplumsal gerilim had safhada. Bu hüzünlü öykü izleyen herkesi darmadağın ediyor.
Kestane Ormanından Hikâyeler, Grego Bozic – Slovenya, İtalya
İtalya-Yugoslavya sınırındaki ormanlık bir bölgede geçen, İkinci Dünya Savaşı sonrasının ruh halini taşıyan Kestane Ormanından Hikâyeler, artık nadiren örneğini gördüğümüz o “büyük anlatı”ların izlerini taşıyor.
İkimiz, Filippo Meneghetti – Fransa, Lüksemburg, Belçika
Toronto Film Festivali’nin Keşifler bölümünde ilk kez gösterilen İkimiz, bir yalanı sürdürmenin bedelini melodramsız ve sevginin gerçek kudretiyle gösteriyor.
Mutlu Günler, Michael Mayer – ABD, İsrail
Los Angeles’ta, havalı bir evde cuma akşamı Şabat yemeği için buluşan, birbiriyle uyumsuz bir grup insan gecenin sonunda hangi ortak noktada buluşabilir? Mutlu Günler oldukça matrak ve kanlı bir film.
Kızım Zoe, Julie Delpy – Birleşik Krallık, Almanya, Fransa
Bir anne, kızını kurtarmak için ne kadar ileri gidebilir? Toronto Film Festivali’nin Platform bölümünde ilk gösterimi yapan Kızım Zoe, öncelikle Julie Delpy’nin müthiş oyunculuğu ile ön plana çıkıyor.
Mükemmel Aday, Haifaa Al Mansour – Suudi Arabistan, Almanya
Haifaa Al Mansour bu kez bir kadın doktorun belediye meclisi üyeliğine aday olarak etrafındaki herkesin toplumsal cinsiyet kodlarıyla oynayışını anlatıyor.
Günah, Andrei Konchalovsky – Rusya, İtalya
Tarihi hikâyelerden fantezi ve aksiyon filmlerine geniş bir alanda yapıtlar veren ödüllü Rus usta Andrei Konchalovsky bu kez sanat tarihinin en önemli figürlerinden birine, Mikelanj’a çeviriyor kamerasını.
Beyaz Üstüne Beyaz, Théo Court – İspanya, Şili, Fransa, Almanya
Usta işi bir yönetmenlik ve başrolünde Şili’nin en büyük oyuncularından Alfredo Castro’yla Güney Amerika tarihine muğlak bir dalış izliyoruz.
Azize Frances, Alex Thompson – ABD
Dramla komedinin dengesini muhteşem tutturan Azize Frances yılın en iyi Amerikan bağımsız filmlerinden biri.
Baumbacher Sendromu, Gregory Kirchhoff – Almanya
Bir zamanlar Alman televizyonunun en genç talk-show sunucusu olarak anılan Max Baumbacher artık 50’lerine merdiven dayamış ve cazibesini yitirmeye başlamıştır. Fakat bir sabah mucizevi bir şey olur.
Rüyaların Dağları, Patricio Guzmán – Şili, Fransa
Rüyaların Dağları, gökyüzüyle yeryüzünün birleştiği yerde muğlak hikâyeler keşfeden, görsel olarak hipnotize edici, şiirsel bir belgesel.
Dolaşık, Minos Nikolakakis – Yunanistan, İngiltere
Minos Nikolakakis’in bu ilk uzun metrajlı filmi, konu edindiği karanlık masalın derinliklerinde Panos’un çözülüşüyle bir umut ışığı buluyor.
Rialto, Peter Mackie Burns – İrlanda, İngiltere
Kırklı yaşlarındaki Colm’un her şeyiyle standart bir hayatı vardır: İki çocuk, bir eş, yönetici olarak çalıştığı bir iş. Ancak pürüzsüz ilerleyen hayatı beklenmedik bir karşılaşma ve tutkuyla sarsılacaktır.
Yazar: Doğuş Bengi