Gülümseten Kadran

Bağımsız saat tasarımcısı Konstantin Chaykin’in Andersen Geneve ile ürettiği Automation Joker, kadranıyla gülümsetirken kasa arkasıyla şaşırtıyor.

Konstantin Chaykin, saat dünyasına St. Petersburg’da kol ve masa saati tamiri yaparak girmiş Rus bir saat tasarımcısı. Şimdilerde ise faaliyetlerini Moskova’da gerçekleştirirken, kendi kalibrelerini ve saatlerini üretebilen bir markaya dönüştü ve neredeyse her yıl, AHCI’de (Académie Horlogère des Créateurs Indépendants) sergilenen en başarılı markalardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bu yıl Baselworld 2018’de kendileri gibi AHCI’de yer alan bir başka bağımsız saat markası Andersen Geneve ile iş birliği yaparak, geçen yıl hepsi satılıp tükenen “Joker” saatinin yeni bir versiyonuna imza atmışlar.

Daha önce gerçekleştirmiş olduğumuz röportajlarda, Konstantin Chaykin İngilizce konuşmadığı için genellikle tercümanı aracılığıyla iletişime geçiyorduk. İlk defa bu kez modeli tanıtırken en azından girizgâh kısmını kendisinin İngilizce yapması bizi son derece şaşırttı, bir yandan da sevindirdi. Anlamsız ve küçük bir detay gibi gözükse de, sunumları saati tasarlayanın kişinin kendisinin yapması ya da dili konuşamıyor olsa bile en azından sunum yapılırken orada bulunmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum.

Her ne kadar, onun yerine sunumu gerçekleştiren ürün pazarlama müdürleri konuya ve saate son derece hakim olsalar dahi, tasarımcının o saati tasarlarkenki yaşadığı süreçleri de merak ediyoruz çünkü. Varsa üretim aşamasında karşılaştığı zorluklar nedir? Onun fuar hakkındaki görüşleri nasıldır? Markanın geleceğiyle, sektörün geleceğiyle, bir sonraki projeleriyle ilgili neler düşünüyor? Bu gibi soruların en iyi yanıtının kendisinde olduğunu düşünüyoruz. Tabi arada teknik sorularımız da oluyor. Hazır, fırsatını bulmuşken bu konuya da değinmek istedim.

Saatimize geri dönersek, Andersen Geneve ve Konstantin Chaykin’in “Automation Joker” isimli modelinde zamanı Joker’in gözlerinden okuyabiliyorsunuz. Göz bebeğini andıran nokta şeklindeki indeksleri sayeside sağ gözünden saati, sol gözünden ise dakikayı takip edebiliyorsunuz. Saatin ağız kısmı da ay fazı göstergesi olarak kullanılıyor. Burnunda ise Andersen Geneve’in logosunu bulabiliyorsunuz.

Saatin kasa arkası en az kadranı kadar ilgi çekici diyebiliriz. Arkada, tamamen elle çizilmiş dört faklı karakterin poker oynadığı bir sahne yer alıyor. Saat sekiz yönündeki butona basınca aktif hale geçen bu otomasyon, canlanarak tam iki dakika boyunca hareket edebiliyor. Penguen’in kolu oynarken, Joker’in gözleri dönüyor…

Kurma kolunu saat yönünde ilerleterek saatin otomasyonu için enerjiyi (yukarıda bahsettiğim iki dakika boyunca çalışabilmesi adına) sağlayabiliyorsunuz, saat yönünün tersine kurduğunuzda ise saatin kendisine 36 saatlik bir güç rezervi verebiliyorsunuz.

Rose altın tonda olan Automaton Joker, 42 mm çapında, 16.8 mm yüksekliğinde ve 97 gram ağırlığında.

Automation Joker’in son derece kompleks kadranın yanı sıra aynı kasa altında böylesine muazzam bir otomasyona sahip olması; onu fuarda yine en ilgi çeken modellerin arasına soktu diyebiliriz.

Yazar: Mert Kalafat


Önerilen yazılar