Bu önerilerle güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunup sağlıklı bir bronzluğa kavuşabilirsiniz.
Yaz güneşinin tenimizde bıraktığı bronzluk bize hem sağlıklı hem de estetik bir görüntü kazandırıyor. Bunun yanı sıra güneşin vücut sağlığımız için pek çok faydası bulunuyor. Çünkü güneş kemiklerimiz ve bağışıklık sistemimiz için çok önemli olan D vitaminin de en büyük kaynağı. Fakat öte yandan güneş ışınlarına çok fazla ve bilinçsizce maruz kalmak hepimizin bildiği gibi hem cildin yaşlanma sürecini hızlandırıyor hem de cilt kanserine varacak kadar büyük sorunlara yol açabiliyor.
Güneş ışınlarının faydalarını yaşarken diğer yandan zararlı etkilerinden korunmak için dikkat etmeniz gereken ilk iki kural, ışınların yeryüzüne dik olarak düştüğü saatlerde dışarıda kalmamak ve koruyucu kremler kullanmak. Ancak güneş kreminizi seçerken de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı, bu önemli noktalar hakkında şu bilgileri veriyor.
Güneşten gelen UV (ultraviole yani mor ötesi) ve IR (infrared yani kızılötesi) ışınlar bulunuyor. Cilde etki yapan ışınlar ise daha çok UV ışınları. UV ışınlarından biri olan UVA, deride dermis tabakasına kadar ulaşabiliyor, kızarıklık ve kanser yapıcı etkileri bulunuyor. UVB ise ozon tabakasında kısmen tutuluyor fakat yine UVA gibi kızarıklık ve kanser yapıcı etkileri olabiliyor. Yani seçeceğiniz güneş kremi mutlaka hem UVA hem UVB’ye karşı etkili olmalı. Ayrıca suya ve terlemeye dayanıklı olmalı, cildinizi tahriş etmemeli, toksik olmamalı ve yeterli bir SPF’ye yani güneş koruma faktörüne sahip olmalı.
Ayrıca güneş koruyucu ürünleri cilt tipine ve ten renginize göre seçmeniz gerekiyor. Örneğin cildiniz kuru ise yoğun kıvamlı ürünler size uygun olabilir ancak yağlı ve akneli ciltler, akışkan kıvamlı, yağlı olmayan ürünleri tercih etmeli. Açık tenliler, koyu tenlilere göre daha geç bronzlaştığı ve daha çok kızardığından daha yüksek koruma faktörü içeren ürünler seçmeliler.
Uzmanlar ayrıca D vitamini için günde 15 dakika güneşlenmenin yeterli olduğunu söylüyor. D vitamini açısından en etkili dönem olan Mart ve Ekim ayları arasında, özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği 11 ve 3 saatleri arası D vitamini almanız için en uygun saatler. Ancak saatlerce güneşte kalmak yerine 15-20 dakika boyunca kol, dirsek altı, bacak ve diz altı bölgelerinin güneş görmesi D vitamini sentezi için yeterli oluyor. Bunun dışında eğer dışarıda olacaksanız güneşten korunmak için mutlaka koruyucu ürününüzü belli aralıklarla tekrar sürmeniz ve bu koruyucuyu şapka ve gözlük ile desteklemeniz gerekiyor.
Güneşlenirken yapılan bir diğer hata ise yeterince bronzlaştıktan sonra cildin güneş ışınlarına alıştığını düşünmek. Bu nedenle güneş koruyucu ürününüzü yaz boyunca kullanmaya mutlaka devam etmeniz gerekiyor.