MAKALE

Kütüphanelerin Büyülü Dünyası

Kütüphanelerin Büyülü Dünyası

Raflarındaki binlerce kitap ve hepsinin içinde sakladığı sayısız sırla kütüphanelerin büyülü dünyasından etkilenmemek mümkün mü?

Kütüphanelerin atmosferinin etkileyici yönü, bazılarında iyiden iyiye zirveye çıkıyor. İçlerinde bazıları var ki, mimarileri ve dekorasyonlarıyla insanda unutulmaz bir etki bırakıyor. Dünyanın dört bir tarafından, bambaşka tarzlardan en güzel kütüphaneleri seçtik. Bu şehirlere yolunuz düştüğünde bu kütüphaneleri ziyaret etmeyi sakın unutmayın!

Şimdi sizleri dünyanın en güzel kütüphanelerinden fotoğraflarla baş başa bırakıyoruz…

Strahov Manastırı Kütüphanesi, Prag

12. yüzyılda kurulan Strahov Manastırı, hem Prag’ın hem de dünyanın en güzel kütüphanelerinden birine ev sahipliği yapıyor. Şatafatlı barok mobilyaları, göz alıcı tavan resimleri ile kütüphaneye girdiğiniz andan itibaren kendinizi bambaşka bir dönemde hissedeceksiniz. Ayrıca burada 1200 yıllık Strahov Gospel’inin el yazması dahil birçok nadide eser de bulunuyor.

George Peabody Kütüphanesi, Baltimore

Beş katlı giriş avlusuna bakan süslü demirlerle dekore edilmiş balkonları ve kolonlarıyla Amerika’nın en görkemli kütüphanelerinden. Hatta o kadar güzel ki, sık sık düğünlere veya farklı başka etkinliklere de fon oluşturuyor. 18. ve 19. yüzyıldan kalma kitapların bulunduğu ve adeta bir katedrali andıran George Peabody Kütüphanesi, Baltimore’un mutlaka görülmesi gereken mekanlarından biri.

Stuttgart Şehir Kütüphanesi

Dışarıdan bakınca tek renkli bir Rübik küpü andıran dokuz katlı bina, konuklarına içeride büyük bir sürpriz yaşatıyor. Tamamen beyaz renkle dekore edilen bu ferah ve modern kütüphanenin tek süsü raflarındaki cilt cilt kitaplar. Tabii binanın cephesini kaplayan cam tuğlalardan süzülen gün ışığı da Stuttgart Şehir Kütüphanesi’nin büyüleyiciliğine katkıda bulunuyor. Eğer ilginize çekerse, kütüphanenin bir kısmı ‘uykusuz kitap kurtları’ için 24 saat boyunca açık tutuluyor!

Trinity Üniversitesi Kütüphanesi, Dublin

70 metre uzunluğundaki koridoru Trinity Üniversitesi Kütüphanesi’nin en çarpıcı mekanı. Bu uzun salonda yürürken ünlü yazarların mermer büstleri her iki tarafta sizi selamlayacak. Kemerli, yüksek tavanı, koyu renkli ahşap kolonları ve binlerce eski kitabın kokusu bu kütüphaneyi fantastik bir film dekorunu andıran bir şekilde donatıyor. Kraliçe 1. Elizabeth’in 1592’de kurduğu kütüphanenin şimdiki binasının inşaasına 1712’de başlanmış. İçinde zevkle kaybolacağınız bir bilgi mabedi burası ve Dublin’i ziyaret ederseniz uzun kuyrukları beklemeyi göze alıp mutlaka içeri göz atmalısınız!

Portekiz Kraliyet Okuma Odası, Rio de Janeiro

Güney Amerika’ya yerleşen Portekizlilerin 1837’de yapımına başladığı Portekiz Kraliyet Okuma Odası, Portekiz sınırları dışındaki en zengin Portekiz edebiyatı koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Ancak en çok vitray camla süslü kubbesi, ahşap galerileri, oymalı kitap rafları ile dikkat çekiyor. Binanın dışında ise Vasco da Gama gibi meşhur Portekizli kaşiflerin heykelleri sergileniyor.


Önerilen yazılar