Maslak Kasrı, İstanbul’da Tarabya ve İstinye kavşaklarının kesiştiği Büyükdere Caddesi üzerinde yer alıp adını bulunduğu semt Maslak’tan alan 170 hektar büyüklüğe ulaşan saraydır. Sultanların temiz hava bahçeleri şeklinde adlandırdığımız kasırlar şu anda bir müze, kahvaltı yapılabilecek bir bahçesi ve düğünlere evsahipliği yapıyor. Burayı önemli yapan ufak bir bilgi ise şu : Sultan Abdülhamit yeni hükümdar olduğunu burada öğrenmiştir. Av köşkü ve dinlenme yeri olarak kullanılmıştır.
Maslak Kasırları’na dair ilk yapılaşmalar Sultan 2. Mahmut döneminde başlar, buradaki yapılar sultanların avlanma faaliyetlerden sonra dinlenmek için kullandıkları mekanlar olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde Maslak Kasırları yemyeşil bahçeler içinde korunan ve milli saraylara bağlı olarak ziyaretçilerini bekleyen bir yapı topluluğu olarak göze çarpar.
Maslak Kasırları’nın yapım tarihleri tam olarak bilinmemektedir. Tahmin edilen tarih ise Sultan Abdülaziz dönemidir. (1861-1876) Kasırların olduğu bölümde genişçe bir otopark, Astubay Orduevi hizmet vermektedir. Bölgedeki su dağıtım merkezlerinin varlığı bu semtin Maslak olarak anılmasına yol açmıştır.
Maslak Kasırları’nın ziyaret gün ve saatlerine değinecek olursak; Pazartesi günleri dışında her gün ziyarete açık ve 09:00 ‘dan 17:00’ye kadar açık. Aracınız ile ulaşmak isterseniz içeriye girişte bir otopark mevcut ve 1:30 saat’e kadar ücretsiz. İsterseniz metro ile Atatürk Sanayi Sitesi durağından kasırlara ulaşabilirsiniz. Müzekart ile giriş ücretsizdir.
Cumhuriyet döneminde askeri ihtiyaçlar doğrultusunda kullanımlar olan kasırlar 1981 senesinde Milli Saraylar yönetimine devredilerek saray-müze olarak ziyaretçilere açılmıştır.
Kasırlar 5 farklı yapı ve bölümden oluşur. 170bin metrekare büyüklüğe ulaşmaktadır.
Kasr-ı Hümayun ( Harem Dairesi)
Maslak kasırlarının en önemlisi, görkemlisi ve ziyarete açık olanı. Kasr-Hümayun veliahdlığının çoğu zamanını burada geçiren Sultan Abdülhamid’e evsahipliği yapmıştır. Osmanlı tahtına davet Abdülhamid’e bu kasırda gerçekleşmiştir. Sultanın günlük yaşantısı sürdürdüğü ana binadır.
Kasr-ı Hümayun’una ilk girişte içeri adım attığınızda müthiş bir görüntü sizi karşılar. Geniş bir hole açılan kapıların hemen karşısında 2 yana açılan görkemli bir merdiven yer alır. Sağ ve sol taraflarda 2 şer oda bulunur. Bu odalar çalışma odaları ve misafir odaları şeklinde kullanıldığı gibi Sultan Abdülhamid’in kişisel tercihleri ile kendi yatak odası olarakta kullanılmış.
Üst kattaki holde geniş bir alanın ortasında masa ve sandalyeler bulunur ve burada gelen misafirler karşılanırmış. Üst katta yer alan yemek odasına ait sandalyeler bizzat Sultan tarafından tasarlanıp atölyesinde imal edildiği bilinmektedir.
Kasr-ı Hümayun’un en güzel inceliklerden biri de duvarlardaki natürmort tablolar ile odalar ve üst salondaki tavan süslemeleridir. Sanırım masallarda anlatılan saraylar ve evler böyle bir şey olsa gerek.
Dikkat çeken diğer bir güzellik ise odalarda ve salonlarda yer alan şömineler. Bu şömineler kışın ağırlıklı olarak ısınma ihtiyacı nedeniyle kullanılırmış. Ayrıca Kasır’a ait perdeler Sultan’ın emri ile kurulan Hereke Halı ve Dokuma Fabrikası’nda dokunmuş.
Mabeyn-i Hümayun ile Limonluk
Tek katlı bir yapıdan oluşan Mabeyn-i Hümayun Kasr-o Hümayun’un yan tarafında bulunur ve Limonluk denen büyük bir seraya açılır. Mabeyn-i Hümayun kabul mekanı olarak kullanılmıştır.
Limonluk bahçesi içinde Sultanın Fransa’dan getirdiği Kamelya ağaçları bulunur. İçeri ise ziyarete açık değil.
Çadır Köşkü
Çadır Köşkü iki katlı ve üst katta bir oda ile alt katta ocaklı bir mekandan oluşan sekizgen etrafı balkon ile çevrili bir yapıdır. Burası kafe olarak hizmet vermektedir.
Maslak Kasrı’nda kahvaltı mı yapmak ister misiniz? Maslak Çadır Köşkü’nde Milli saraylara bağlı olarak çalışan bir kafeterya var. Pazartesi günleri haricinde 09:00 – 18:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.Buraya kafe bölümünde birşeyler içmek için ve yemek içinde gelebilirsiniz.
Paşa Dairesi
Kasr-ı Hümayun’un arka tarafında kasırları korumak için yapılmıştır. Uzun koridoru olan yapı tek katlıdır ve içinde bir hamam bulunur.
Aşağıda Maslak Kasırları ve Bahçelerinden kısa bir videomuz var. Umarım beğenirsiniz.