Sonbaharda hastalığa yakalanma riskinizi azaltmak ve bu güzel mevsimi sağlıklı geçirmek için hangi önlemleri almalısınız?
Sıcaklığın, rüzgarın, nem oranının ve gece-gündüz uzunluğunun değişmesi gibi mevsim geçişleriyle özdeşleşen faktörler, fiziksel ve psikolojik sorunlara davetiye çıkarabiliyor. Özellikle de hava sıcaklığının sürekli değiştiği dengesiz sonbahar günlerinde hasta olmamak için çok dikkatli davranmak gerekiyor. Sonbaharda hasta olmamak için alabileceğiniz en temel önlemlerin başında ise sağlıklı ve dengeli beslenmek ile düzenli uyumak geliyor.
Sonbahar mevsiminde en sık rastlanan hastalık üst solunum yolu rahatsızlıkları, ancak giderek azalan gün ışığı gibi diğer faktörler de psikolojik açıdan da risk taşıyor. Bu gibi problemleri yaşamayı engellemek ve sağlıklı bir sonbahar geçirmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Sağlıklı Beslenme, Düzenli Uyku
Eğer bu sonbahar stresli bir döneminize denk geldiyse buna daha da fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Gündüz süresinin kısalması depresyona girmeyi kolaylaştırdığından dolayı bu mevsim geçişinde kendinizi hem ruhsal hem de fiziksel olarak güçsüz hissedebilirsiniz. Bütün bu değişimlere adapte olmanızı kolaylaştırmak için beslenme ve uyku düzeninizi gözden geçirmeniz, vitamin ve mineral yönünden zengin yiyecekler, özellikle mevsim meyveleri tüketmeniz ve bol su içmeniz öneriliyor.
Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi
Dış ortamla ilk temas eden organlarımız üst solunum yolu, deri ve gözlerimiz. Bu nedenle sonbahar aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski çok yüksek. Çevresel faktörlerden dolayı güçsüzleşen vücudumuzun bağışıklık sistemi zayıflayarak hastalıklara karşı savunmasız hale gelebiliyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi için özellikle antioksidan bakımından zengin besinlerin tüketilmesi önemli. Nar ve portakal gibi mevsim meyveleri bunun için ideal. Kefir de bağışıklık sistemi için çok faydalı bir probiyotik ve sizin hem dinç, hem de sağlıklı kalmanızı sağlayacak bir besin.
Mucizevi Sonbahar Besinleri
Arı ürünlerini beslenmenize eklemekte fayda var, bunlardan en bilineni propolisi doğrudan ya da karışımlar halinde tüketebilirsiniz. Beslenmenize tarçın, zencefil, zerdeçal gibi baharatları katmayı unutmayın. Tam da mevsimi olduğu için bolca balık tüketin. Fındık ve badem gibi yağlı tohumları ara öğün olarak, mercimek, kuru fasulye, nohut gibi gıdaları ise yemeklerde tüketebilirsiniz. Tam tahıl ürünleri de güçlü bir bağışıklık sistemi için vazgeçilmez.
Hareket Etmeden Olmaz
Sonbaharda da düzenli spor yapmaya devam etmeniz gerekiyor, ancak mevsim değişikliğinden dolayı vücudunuz daha güçsüz olabileceğinden dolayı kendinizi aşırı yormaktan kaçınmalı ve ağrı hissettiğinizde spora ara vermelisiniz. Düzenli spor yapmıyorsanız bile, özellikle havanın temiz ve güneşli olduğu saatlerde bol bol hareket ettiğinizden emin olun. Tabii bunu yaparken dışarı ani hava değişimlerine uygun giysi ve aksesuarlarla çıkmayı unutmayın.