Mobil Dünyaya Damga Vuranlar

Mobil cihazlarınızda mutlaka bulunması gereken, 2015’in en iyi oyun ve uygulamaları…

Mobil dünya artık hızına yetişemeyeceğimiz kadar aktif. Her gün yüzlerce yeni oyun ya da uygulama mobil mağazalardaki yerini alarak görücüye çıkıyor. Aralarından seçim yapmak ise oldukça zor. Eğer telefonunu ya da tabletini elinden bırakamayanlardansanız, bu konuya titizlikle yaklaştığınıza hiç şüphe yok. Öyleyse bu yıl yayınlanan, yayınlandığı gibi de en iyiler arasına giren bu mobil yapımlara mutlaka göz atın. Hem trendlerden geri kalmayın hem de işinize yarayacak birbirinden güzel uygulamalarla hayatınızı kolaylaştırın.

Periscope

2015’te insanları mobil cihazlarına kilitleyen en önemli şeyin ne olduğunu sorarsanız, cevap kesinlikle Periscope olur. Bu uygulama ile mobil cihazlarınızdan canlı yayın yapabiliyor ya da yapılan canlı yayınları izleyerek, bu yayınlara dair yorumlar bırakabiliyorsunuz. Periscope’un ortaya çıkmasını sağlayan kıvılcım ise Gezi olayları sırasında gerçekleşenleri canlı bir şekilde izleyip, takip edememe sıkıntısıyla atılmış. Şimdilerde uygulama bu tarz önemli olaylara tanıklık etmeye devam ettiği gibi, absürd ya da komik bir çok yayına da ev sahipliği yapıyor. İranlı iki geliştiricinin imzasına sahip olan Periscope’u daha piyasaya çıkmadan satın alan Twitter ise bu uygulamadan bir hayli kar etmiş durumda. Periscope’u kullanmak oldukça kolay. Tek yapmanız gereken Twitter hesabınızla Periscope’a üye olmak ve kameranızı açıp yayın yapmaya başlamak.

Boomerang

Geçtiğimiz yıl fotoğrafların yılıydı. 2015 ise şüphesiz videoların altın çağını yaşadığı bir sene oldu. Instagram’ı geliştirenler tarafından yapılan Boomerang uygulaması da bu halkanın önemli bir parçası olarak karşımıza çıktı. Bu uygulama ile üst üste çekilen 10 fotoğrafı birbirine yapıştırarak oldukça kısa, sürekli ileri geri oynayan, gif benzeri videolar yapmak mümkün. Oldukça yaratıcı işlerin ortaya çıkması ile bir anda ünlenen Boomerang, yine Instagram’ın geliştirdiği Hyperlapse ve Layout uygulamalarını da geçerek, senenin yıldız uygulamalarından bir tanesi olmayı başardı.

The Quest Keeper

The Quest Keeper, yılın en zor oyunu olarak tarihe geçmesine rağmen, kısa sürede birçok oyuncuyu kendine bağımlı hale getirmeyi başardı. Zindanda geçen oyunda dar yollar, uçurumlar, boşluklar, dev baltalar gibi farklı farklı onlarca engel bulunuyor. Oyun karakterinin bazı noktalar dışında hiç durmadan ilerlemesi ise oyunu zorlaştırdıkça zorlaştırıyor. Etapları sağ salim tamamlayabilmek için dikkat ve el çabukluğu oldukça önemli. Yol üzerinde toplanan altınlar ise oyunu devam ettirebilmek için oldukça hayati, zira bir şekilde karakteriniz öldüğünde, altınlarınızı feda ederek oyuna devam etmeniz mümkün. Hem iOS, hem de Android işletim sistemine sahip tüm cihazlara indirilebilen The Quest Keeper, sadece bu yıl değil, önümüzdeki yıllarda da bol bol oynanacak oyunlardan biri.

Mr Jump

Mr Jump, yayınlanır yayınlanmaz milyonlarca kişiye ulaşarak yılın en çok oynanan oyunları arasındaki yerini aldı. Sade ve bir o kadar da güzel grafikleri, kare kafalı sürreal oyun karakteri, sıkılmadan oynatan oyun yapısı, Mr Jump’ın kısa sürede fenomen olmasında oldukça etkili oldu. Oyunda amaç farklı zorluktaki engelleri aşarak bölüm sonuna ulaşmak. Kulağa kolay gelse de bu engelleri aşmak o kadar da basit değil. Başarılı olmak için biraz stratejik davranmak, biraz da yetenek gerekiyor. Ekrana ne kadar kısa ya da ne kadar uzun dokunduğunuz oyunun kaderini belirliyor. Şimdilik sadece iOS tabanlı cihazlara indirilebilen oyunun çeşitli klonları ise Android telefonlar üzerinden oynanabiliyor.

Flynx

Sosyal medyada gezinirken okumak ya da izlemek istediğimiz onlarca farklı paylaşımla karşılaşıyoruz. İşin sıkıntılı kısmı ise, uygulamalar üzerinden linklere tıklayarak bu paylaşımlardan sadece bir tanesine ulaşabiliyor olmamız. Diğerlerine ulaşmak için açtığımız sayfayı mutlaka kapatmamız gerekiyor. İşte Flynx tam da bu noktada karşımıza çıkarak, bizi bilgi ve zaman kaybından kurtarıyor. Flynx ile tıkladığınız tüm linkler arka planda açılarak istediğiniz zamanda, hatta siz çevrimdışıyken bile ulaşılabilir hale geliyor. Uygulamanın arayüzü de kullanımına oldukça aşina olduğumuz Facebook Messenger gibi. Ekrandaki baloncuğa tıklayarak sayfalar arasında geçiş yapabiliyor, işiniz bittiğinde de baloncuğu ekranda sürükleyerek kapatabiliyorsunuz. Flynx’in en güzel yanı ise sizi istenmeyen reklamlar ve tasarım karmaşasından kurtarıyor olması. Açtığınız her link sade bir tasarımla, sadece önemli verileri içeren kısımlarıyla karşınızda oluyor.

Prune

Bu yılın en güzel oyunu olduğunu aldığı 4 farklı ödülle kanıtlayan Prune, hem minimalist grafikleriyle hem de huzur veren müzikleriyle mutlaka oynamanız gereken mobil oyunlardan bir tanesi. Oyunun konsepti de oldukça orijinal. Fidenizi büyütmeye çalışırken bir yandan doğanın kanunlarıyla mücadele ediyorsunuz. Ağacınızı budayarak, çiçeklendirerek, güneşlendirerek büyütüyor, bunu yaparken de rüzgar, dağlar taşlar gibi farklı farklı engelleri aşarak oyunda ilerliyorsunuz. Oyunda başarılı olmak için stratejik bir şekilde düşünmeniz ve ilerlediğiniz yönü iyi bir şekilde seçmeniz de önemli. Hem Play Store, hem de App Store’dan indirilebilen Prune ücretli bir oyun olsa da, ödeyeceğiniz parayı kesinlikle hak ediyor.

Alto s Adventure

Şimdilik sadece iPhone ve iPad’lere indirilebilen bir oyun olan Alto’s Adventure, çıktığı günden itibaren en beğenilen oyunlardan biri olmayı başardı. Bu başarıda oyunun güzel grafikleri kadar, arka plan müziği de oldukça etkili. Her ikisinde de oldukça minimal davranılmış, bu nedenle oyunu oynarken müziği kapatma ihtiyacı kesinlikle duymuyorsunuz. Oyunun ana karakteri Alto, karla kaplı dağlar üzerinde bir maceraya çıkıyor ve size de ona sağ salim yoluna devam edebilmesi için yardım etmek kalıyor. Amacınız Alto’yu olabildiğince uzaklara ulaştırıp yüksek puanları toplamak. Bu süreçte dağların üzerinde kayarken, karşınıza çıkan engellere ve özellikle de eskimolara dikkat etmeniz gerekiyor. Paçayı kurtardığınız her eskimo, bir dahaki sefere daha güçlü bir eskimo ile karşılaşacağınızın da habercisi. Oyunda verilen görevleri tamamladıkça seviyeniz artıyor. Seviyeniz arttıkça yeni yeni karakterler kazanma şansınız da var.

Hopper

Tatil planlamanın en sıkıntılı kısmı şüphesiz ki ucuz uçak biletleri bulmak. İşte Hopper uygulaması, bu sancılı süreci minimuma indirmek için geliştirilmiş süper bir uygulama. Hopper’ın iddiası, gideceğiniz yolculuklar için en ucuz uçak biletlerinin ne zaman alınabileceğini tahmin edip, önerilerde bulunmak. Bunun için de yapmanız gereken uygulamaya girip gideceğiniz yeri seçmek ve sonrasında Hopper’ın önerilerine dayanarak, tarihlerinizi belirlemek. Uygulamada karşınıza çıkan yeşil renkler en ucuz zamanları, sarı renk ortalama fiyatları, turuncu renk ise kesinlikle bilet almamanız gereken dönemleri belirtiyor. Bilet fiyatlarına göre Hopper size alternatif havaalanlarını listelemekten de geri kalmıyor. Hopper’ın şimdilik tek sıkıntısı, uygulama üzerinden uçak bileti alma şansınızın olmaması. Ancak Hopper’ın bu popülaritesi devam ettikçe, bu özelliğin de kısa zamanda uygulamaya ekleneceğinden eminiz.

Şule Demiröz


Önerilen yazılar