MAKALE

Müzikleri Kendisini Aşan 10 Şaheser Film

Müzikleri Kendisini Aşan 10 Şaheser Film

Hem keyifli bir seyir hem de eşsiz bir müzik ziyafeti sunan filmler…

Bazen sadece müziği için bile bir filmi seyretmeye koyulursunuz. Aslında filmin kendisi de gayet güzeldir. Fakat müziklerinin lezzeti filmin kendisini kat be kat aşar.

Filmler temel olarak göze hitap etmek için yapılmıştır. Amacı seyircide hoş bir seyir izi bırakmasıdır. Fakat nadir de olsa bazı filmler hem göze hem de kulaklara hitap etmeyi başarmışlardır. Listede ele alacağım 10 filmden daha fazlası bu kategoride aslında. Mamma Mia, Hairspray, Chicago, Grease gibi filmler bu dengeyi mükemmel kuruyorlar. Fakat bu listeyi oluştururken müzikal filmleri değil müzik kalitesi yüksek bazı az bilinen filmleri işlemek istedim. Bazı kült filmleri tabii ki es geçmeyeceğim. Yazıyı okuduktan sonra keşke bu filmi & müziklerini de ele alsaydı diyeceğinizi şimdiden duyar gibiyim. Ayrıca birazdan belirteceğim şarkıları kendi şahsi Spotify listenize eklemeniz keyifli olacaktır diye düşünüyorum.

Hazırsanız bu eşsiz müzik & seyir ziyafeti çeken filmlere bir bakalım…

Goodfellas (1990)

Listeye modern bir kült klasik ile başlıyoruz. Martin Scorsese dedemizin müziğe karşı olan rafine zevki hepinizin bildiği üzere müthiş. Bize bu zevkini doğrudan aktardığı en önemli yapım bir Rock’n Roll draması olan Vinyl. Goodfellas’ın müzikleri de Scorsese’in ne kadar harika bir zevke ve kulağa sahip olduğunun net kanıtlarından. Filmde yer alan My Way’in Sid Vicious yorumu herkesin beğenisini kazanmasa da The Cadillacs’tan Agatha Franklin’e, Donovan’dan The Rolling Stones’a rock tarihinin en güzel şarkılarının büyük bölümü Goodfellas’ın arka planını süslemekte.

Trainspotting (1996)

Bu filmin kafası ne kadar güzel, hazmı da bir o kadar zorsa aynı gerçeklik soundtrack albümü için de söz konusu. Sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi playlistlerine sahip filmlerden biri olarak bahsi geçen Trainspotting kişisel hafızalarımızın da baştacı şüphesiz. Bu liste bu film olmadan olmazdı. O denli… Müzikleri ve şarkılar arasından seçim yapmak olanaksız duruyor. Hemen her şarkı filmin genel bütününe hizmet veriyor. Ama sanırım hiç kimse Ewan McGregor’un sokakta koştuğu o kült sahnenin fonunda çalan Lust For Life’ı unutmamıştır.

Purple Rain (1984)

Zaten başrol bir rockstar. Bir ilah. Tüm zamanların en önemli müzik adamlarından bir tanesi. Prince. Film çok başarılı bir senaryo ve yönetmenliğe sahip değil. Bana kalırsa sadece müzikleri için izlenmeli. Filmin albümü ise en başarılı soundtrack albümler arasında değil en iyi albümler arasında değerlendirilmeli. Pop, funk ve R&B hiç bu kadar iyi sentezlenip sunulmamıştı. Tüylerimiz hala diken diken. Lets Go Crazy ve Take Me With U benim için lütfen dinlensin.

Pulp Fiction (1994)

Bu liste bir Tarantino filmi olmadan olur muydu? Yanıt basit: Mümkün değil! Hemen hepsine efsanevi müzik çalışmalarının ve şarkıların eşlik ettiği Tarantino ustamızın filmleri arasından seçim yapmak bu anlamda oldukça zor. Aslında Rezervuar Köpekleri’nin de rahatlıkla yer alabileceği bu listede ben kendi adıma ilk sırayı Pulp Fiction – Ucuz Roman’a verdim. Bunda Uma Thurman – John Travolta ikilisinin kült dansı çok belirleyici oldu itiraf edeyim Şarkının ismi ‘I Want To Dance’. Müthiş!

Saturday Night Fever (1977)

Herkes John Travolta’yı Grease müzikali ile parladı sanadursun. Oysa o Grease’den bir yıl önce Saturday Night Fever ile nefes kesti. Müzikal sinemanın ilahı olacağının açık sinyalini verdi. Filmin ismi bir Bee Gees şarkısı olan filmin soundtrack’inin çoğu Bee Gees’e ait. Film Disco kültürünü tüm detaylarıyla aktarıyor. Ayrıca dönem filmi olarak da muazzam. Ben şahsen kendi adıma Grease’in soundtrack albümüne vurgunum. Fakat burada John Travolta ve Bee Gees işbirliği muazzam. How Deep Is Your Love desem ne derdiniz?

Drive (2011)

2010’lu yıllara geldiğimizde Hollywood kabuk değiştirmişti. Müzikler de bundan kendi payına düşeni aldı elbet. Filmin hem senaryosu hem de müzikleri klişelerden koşar adım kaçıyor. Taptaze bir türün peşinde giden film seyircisine müthiş bir göz & kulak zevki sunuyor. Filmin müzikleri tür olarak Heavy Synth’e yakın. Heavy Synth, Synthpop’un bir alt kolu, Synthpop’a teknopop da diyebiliriz. Bu türü kelimelerle anlatmak oldukça zor, o yüzden Drive’ın en sevdiğimiz soundtrack parçası olan Kavinsky’ın Nightcall’unu bir dinleyerek başlarsanız bambaşka sularda yüzeceksiniz. Emin olunuz.

Boogie Nights (1997)

Aileyle izlenecek filmler klasmanında son sırada yer alacak olan Boogie Nights, bizi 70’lerin sonu 80’lerin başında görkemli bir dönem yaşayan porno çağına ışınlıyor. Bunu yaparken dönemin müziklerini arka planda enfes bir şekilde kullanıyor. Müzikler filmden kat be kat iyi. Yer yer disco, yer yer funk diyarında 200 km hız ile seyreden bir aracın içindeyiz adeta. Başrollerdeki Mark Wahlberg, Burt Reynolds, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman inanılmazlar. Best of My Love ve Jungle Fever hemen dinlenilsin derim.

500 Days of Summer (2009)

Filmi izlediniz mi bilmiyorum. Şayet izlemediyseniz ilk işiniz olsun derim. Bir aşka dair yapılmış en gerçekçi ve en hüzünlü filmlerden biri 500 Days of Summer. Temper Trap’in Sweet Disposition şarkısı ise en az bu film kadar kült. Kafamın içinde sık sık çalar durur. Ayrıca belirtmek isterim ki filmin tek iyi şarkısı bu değil. Regina Spektor, Black Lips gibi isimlerin de yer aldığı soundtrack tümüyle dinleyicisini mest edecek cinsten. Bu arada filmin başrollerinde yer alan Zooey Deschanel ve Joseph Gordon-Levitt’in sesi ne kadar hoş göreceksiniz.

Forrest Gump (1994)

Huzurlarınızda müzikleri olmasa kendisi bu kadar iyi film olamazdı diyeceğimiz en önemli film. Bir örnekle hatırlatmış olayım; Jenny’nin Freebird çalarken balkondan atlamaya yeltendiği sahnedeki olay-müzik uyumu sinema tarihinde ders olarak okutulması gereken bir plan. Eşsiz. Kusursuz. Elvis Presley klasiği Hound Dog ve Aretha Franklin’in ikonik şarkısı Respect de filmin bambaşka güzellikleri.

The Royal Tenenbaums (2001)

Konumuz yine aynı. Nasıl Tarantino filmleri arasından seçim yapmak zorlu ise Wes Anderson da filmleri & film müzikleri ile bizi aynı cendereye sokuyor. Ama ben kendi adıma Wes Anderson kategorisinden The Royal Tenenbaums’u seçtim gitti. Filmin geniş müzik listesi punk ve klasik rock’ı muazzam harmanlıyor. Nico’dan These Days ve John Lennon’dan Look At Me favorilerim. Ama siz bana bakmayın, The Darjeeling Limited’in, Fantastic Mr. Fox’un veya daha nice Wes Anderson filminin soundtrack listelerine de göz atın.

Herkese iyi seyirler & keyifli dinlemeler.

Yazar: Doğuş Bengi

IG: @dogusbengi


Önerilen yazılar