NASA’dan peş peşe gelen işbirlikleri uzay dostu tasarımları günlük hayatımıza dahil edecek gibi görünüyor.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, son dönemde çeşitli alanlardan önde gelen markalarla yaptığı işbirlikleriyle konuşuluyor. Uzay teknolojilerini ya da uzaydan ilham alan günlük hayata dahil eden bu işbirliklerinin ilkini sokak modası markası Heron Preston ile gerçekleştirerek logosunu sokağa indirdi.
2016’da ilk kez Paris Erkek Moda Haftası’nda podyumda boy gösteren marka, “sıfır atık” konseptli tasarımlarıyla moda dünyasında bir fırtına koparmıştı. Bu yıl ise farklı ama benzer bir konseptten yol çıkan kapsül koleksiyonunda kuruluşunun 60. yıldönümünü kutlayan NASA ile işbirliği yaptı. Bu yılki koleksiyonun ilham kaynağı yine atıklar ancak bu kez dünyanın yörüngesinde süzülen atıklar. NASA’nın yörüngedeki, bozuk uydulardan Lego parçalarına kadar çeşitlenen atıkları incelemek için yürüttüğü özel programa da dikkat çeken koleksiyonda en fazla öne çıkan parça kuşkusuz yüksek teknolojili 3M-nylon malzemesinden üretilmiş parka ve hem bel hem omuz hem de sırtta taşınabilen özel tasarım çanta. Koleksiyonda astronotların giysilerinden ilham alan bu ilginç parçaların yanı sıra NASA logosunu taşıyan sweat-shirt’ler, eşofman altları, tişörtler, şapkalar ve çoraplar da yer alıyor.
NASA’nın ikinci işbirliğiyse IKEA ile gerçekleşti. İsveç’li mobilya üreticisi uzay kavramını çok ciddiye alıyor. Hatta sırf uzayda yaşamın nasıl olduğunu deneyimlemek adına ekibinin bir bölümünü NASA’nın Utah’ta bulunan Mars Araştırma İstasyonu’na gönderdi. Elbette IKEA şimdilik Mars’ta inşa edilecek evleri dekore etmek gibi bir amaç gütmüyor ancak geleceğin şehirlerinde, küçük alanlarda yaşamanın önem kazanacağına inanıyor. RUMTID adını verdikleri koleksiyonu da bu konsept üzerine tasarlamışlar. Ekibini, Mars Araştırma İstasyonu’nun yanı sıra Tokyo’nun meşhur kapsül odalı otellerine de gönderen firma, küçük alanlarda yaşam sürmenin tüm inceliklerini öğrendikten sonra Uzay, Zaman, Su ve Hava olmak üzere dört bölüme ayırdıkları RUMTID’i tasarlamaya koyuldu.
2020’de satışa çıkacak olan bu koleksiyonda şimdilik hava filtreleri, teraryum kapsülü ve küçük bir kapalı alan bahçesi bulunuyor. Ancak koleksiyonun en önemli parçasını hafif ama dayanıklı bir materyalden tasarlanmış borular oluşturuyor. Boruların modüler yapısı sayesinde onları farklı boyutlarda kesip birleştirerek yataktan gardroba, sehpadan koltuğa kadar birçok eşyayı yapmanız mümkün. Bu yepyeni materyel ve yapım metodu esnek olduğundan küçük alanlarda yaşam için çok uygun olmakla kalmıyor, aynı zamanda üretim sürecinde geride neredeyse hiç atık bırakmadığından sürdürülebilirliği de destekliyor.
İnsanoğlunun uzayda yaşaması için daha önümüzde uzun bir süreç olabilir ancak uzay teknolojilerinin günlük hayattaki ayak sesleri giderek daha fazla duyuluyor.