Son dönemlerde sıkça karşımıza çıkan bir beslenme modeli olan ketojenik diyetle ilgili tüm detaylara göz attık.
Günümüzde amacınız ister kilo vermek ister sağlıklı beslenmek olsun, diyetisyenler önünüze birçok farklı beslenme modeli sunuyor. Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ketojenik diyet de günümüzde bu farklı beslenme modellerinin en popülerlerinden biri.
Ketonejik beslenme ya da kısaca ‘Keto’ diyetinin temel kuralı yüksek oranda yağ tüketmek. Bu kulağa şu ana dek duyduğumuz tüm diyet prensiplerinin zıttı gibi gelebilir, ancak keto diyetinin doğru uygulandığında hızla kilo verdirme özelliği birçok kişi tarafından deneyimlenmeye devam ediyor.
Bu sonucun ardında yatan sır ise şu: düşük karbonhidrat almak ve enerjiyi yağ yakarak elde etmek. Bu nedenle de keto diyetinde bolca protein ve yağ içeren besinlerle besleniyor, karbonhidratları ise neredeyse tamamen hayatınızdan çıkarıyorsunuz. Aldığınız karbonhidrat seviyesi düşünce vücudunuz ‘ketosis’ denen bir evreye girerek otomatikman insülin seviyesini düşürüyor ve siz de yağ yakmaya, yani kilo vermeye başlıyorsunuz.
Ketojenik beslenme yalnızca kilo verdirmiyor, aynı zamanda kan şekeri seviyesini dengeleyerek uzun süre tok tutma, Alzheimer, diyabet ve epilepsi gibi rahatsızlıkların oluşumunu engelleme gibi farklı faydaları da var.
Peki Keto diyeti yapmaya karar verdiğinizde nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Öncelikle beslenme şeklinizde yapacağınız her değişiklik öncesinde olduğu gibi bir uzmana danışmanız mutlaka öneriliyor. Ardından diyete başladığınızda mümkün olduğunca bitkisel yağ tüketmeye dikkat etmeli, karbonhidratı ise sebzelerden almalısınız. Oranlar aşağı yukarı %75 yağ, %20 protein ve %5 karbonhidrat şeklinde olmalı. Ayrıca kızartmadan uzak durmalı, buharda pişmiş sebzeleri tercih etmeli ve bolca su tüketmelisiniz. Yeterince sodyum, potasyum ve magnezyum aldığınızdan da emin olmalısınız.
Ketojenik beslenmede bolca et, yumurta, tam yağlı süt ve süt ürünleri, fıstık ve badem başta olmak üzere kuruyemiş ve avokado yiyebilirsiniz. Meyve de dahil, şeker içeren gıdalardan, tahıl ve nişasta içeren besinkerden, baklagiller ve kök sebzelerden de mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
Ketojenik beslenmeyi doğru uygulayarak hem fazla yağlardan arınmış fit bir görünüme sahip olabilir hem de sağlıklı bir hayat tarzına kavuşabilirsiniz.