Kendisi küçük olsa da keşfetmesi büyük keyif yaşatan Bozcaada’dan seyahat notları…
Ülkemizin en güzel adalarından bir tanesi olan Bozcaada’ya bugüne kadar birçok kez seyahat ettim. Tüm seyahatlerimin ortak noktası ise adayı terk ederken yaşadığım hüzün oldu. Ha bir de bir daha ne zaman tekrar Bozcaada’ya geleceğimin planları…
Burası milattan önce 5. yüzyılda yaşayan Yunan tarihçi Heredot’un “Tanrı; insanlar uzun ömürlü olsunlar diye Bozcaada’yı yaratmış” dediği yer. Adanın yüzyıllar boyu insana huzur veren yanı yine bu sözde gizli.
Antik çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisinde Tenedos adıyla anılan Bozcaada, stratejik konumundan dolayı çağlar boyunca birçok kez istilaya uğramış. Nekrapol saha kazılarından görülen adanın tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanıyor. İlk sakinleri Pelasg’lar. Daha sonra ise Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler, Venedikler ve Osmanlılar adaya hakim olmuş.
Osmanlı Devleti hakimiyetinde geçen uzun bir dönemden sonra, Balkan Savaşları sırasında 1912’de ada Yunanistan tarafından işgal edilmiş. 1923 Lozan Anlaşması ile Gökçeada ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olmuş.
Ada, Kuzey Ege’de Çanakkale’nin güneybatısında bulunuyor. Burası ülkemizin köyü olmayan tek ilçesi. İlk duyduğumda bu detay oldukça garip gelmişti. Bozcaada, Çanakkale Boğazı’nın girişinde yer aldığı için stratejik bir konuma da sahip.
Ada’nın 2020 yılına göre yerleşik nüfusu 2.613 kişi. Yaz dönemi ve tatillerde nüfus 10 bin kişiyi buluyor. Adada 500 yılı aşkın süredir Türk ve Rum halkları huzur içinde bir arada yaşamaya devam ediyor. Günümüzde Rum halkının nüfusu az olsa da adada yerli Rumlara sıklıkla rastlıyorsunuz.
Adanın karayla olan tek bağlantısı ise Ezine’nin bir beldesi olan Geyikli’den düzenlenen feribot seferleri. Bozcaada Geyikli’den 6 km uzaklıkta bulunuyor. Feribot tarih ve saat bilgileri için Gestaş’ın web sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.gdu.com.tr
Adada olduğunuz sürece rüzgarla yaşamaya alışıyorsunuz.Bozcaada genel olarak Akdeniz iklimi etkisi altında olsa da boğazın tam çıkışında yer alması nedeniyle kuzey rüzgarlarını bolca alıyor. Bu durum nem oranının düşük olmasına sebebiyet veriyor. Adaya gidilecek en güzel aylar ise Mayıs ve Eylül.
Bozcaada’nın yüz ölçümü etrafındaki adacıklarla beraber 37.6 km2, çevresi 38 km. Adanın en yüksek noktası ise 192 metre ile Göztepe.
Adada konaklamak için nereleri tercih edebilirsiniz?
Konforlu ve şık ayrıca kendine ait bir plajı ve havuzu olan bir otel önereceksem o kesinlikle Bertiz Bozcaada olacak. Otelin konumu ve verdiği tüm hizmetler müthiş. Kahvaltısına bayılıyorum. (IG: @bertizbozcaada)
Gelelim Bozcaada öneriler listeme:
• Feribottan iner inmez sağ tarafta sizi tüm görkemi ile selamlayan Bozcaada Kalesi belki de ilk görmeniz gereken yer. Tam inşa ediliş tarihi bilinmiyor. İç ve dış cephe olarak iki bölümden oluşuyor. Bahar aylarında içinde açan sarı kır papatyalarına denk gelirseniz bu güzellikten çok etkileneceksiniz.
• İlçe merkezinde yer alan Rum Mahallesi’ne zaten mutlaka uğrayacaksınız. En güzel Instagram pozları ve reels’ler burada çıkıyor, benden söylemesi.
• Bozcaada Rum Ortodoks cemaatine ait olan Meryem Ana Kilisesi bir başka ziyaret durağınız olmalı. 1869 yılında inşa edilmiş. Kilise pazar günü saat 8:00 ayini dışında kapalı bilginiz olsun. Öyle güzel ve harika korunmuş ki… Bayılacaksınız.
• Ayazma Manastarı… 1734 yılında yaptırılan manastır sadece özel günlerde açılıyor. Her yıl 26 Temmuz’da kutlanan Aya Paraskevi günü, manastırın açıldığı özel günlerden biri. Bu güne halk arasında Ayazma Panayırı da deniyor. Denk gelmenizi dilerim.
• Bozcaada gezinizde mutlaka Batı Burnu’nda yer alan Polente Feneri ve rüzgar gülleri yer almalı. Adanın simgesi niteliğinde olan Bozcaada Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri, yaz aylarında güneşin batışını seyretmek isteyenleri mest ediyor.
• Bozcaada’nın plajları da meşhur tabii. Özellikle gitmeniz gerekenler ise; Akvaryum Koyu, Ayazma Plajı, Sulubahçe Koyu, Habbele Plajı şeklinde. Fakat denizi soğuk ve yer yer oldukça dalgalı bilin isterim.
• Ada ruhunu da yanınıza alıp geçmişe bir yolculuk yapmak için Bozcaada Müzesi’ne mutlaka gidin. 1600’lü yıllardan günümüze harika bir seyahat olacağı kesin.
• Bağbozumu Festivali, Ayazma Panayırı, Bozcaada Yarı Maratonu/ 10 KM Koşusu ve Yerel Tatlar Festivali gibi önemli festivalleri var.
• Hangi mevsim giderseniz gidin yanınıza bir kamp sandalyesi ve şemsiye almanızda fayda var.
• Adada zincir marketlerden bulunmuyor. Kendilerine ait lokal marketleri ve küçük sempatik bakkalları var. Aldığınız her şeyi kese kağıdı içinde veriyorlar. Ne tatlı!
• Bozcaada organik pazarı Çarşamba günleri kuruluyor. Umarım gezme fırsatınız olur. Ucuz ve çok sağlıklı yiyecek alternatifleri buluyorsunuz.
• Kazanlar Sokağı’nın sonuna kadar yürüyüp Salhane’de bir kahve içmenizi şiddetle öneririm.
• Adada küçük bir kitapçı var; Bozcaada Kitapçısı. Türk Mahallesi tarafında bulunuyor. Bu kitapçıdan oldukça uygun fiyata kitaplar alabilirsiniz. Üstelik birçok farklı dilde kitap bulabileceksiniz.
• Çiçek Pastanesi çok meşhur. Sakızlı kurabiyeleri ve damak çatlatan adındaki çikolatalı kurabiyeleri erken saatlerde tükeniyor. Dondurması da çok iyi.
• Veli Dede adaya dair en bilinen yerlerden biri. Hem pastane hem de butik olarak çok trend bir yer. Adaya özgü domates reçelini buradan sevdiklerinize hediye götürebilirsiniz. Ben organik koruk suyunu da çok seviyorum.
• Birçok şarap evi var. Kendi adıma hem tadım hem alışveriş yapmanız için Tenedion Winehouse’u öneriyorum. Yeri de çok güzel.
• Madam Niça adanın popüler restaurantı. Yerel Bozcaada lezzetlerini modernize eden ve hoş sunumları ile sizi şaşırtan kaliteli bir işletme. Bu yıl İstanbul’a da şube açtılar. (IG: @madam_nica)
• Benim adada bir diğer favorim Ada’m Bozcaada. Merkezde yer alan restoranda teras katında oturmanızı öneririm. Menüde yer alan Balık Tantuni ve Sarımsaklı Patates uzun yıllar akıllarınızdan çıkmayacak. (IG: @adambozcaada)
• Türkiye’de en beğendiğim balık restoranı Yalova Restaurant’ın Bozcaada şubesi de müthiş. Rezervasyon şart. Hayatımda yediğim en iyi mezeler bu restorandaydı. (IG: @yalovarestaurant)
• Vahit’in Yeri gündüz saatleri için harika bir seçenek. Çok çeşitli meze ve taze balık burada sizi bekliyor. Yanından denize girebiliyorsunuz..
• Yeni nesil kahvecilerden hoşlanıyorsanız Ananas Bozcaada’yı es geçmeyin. Hoş bir mekan. (IG: @bozcaadaananas)
• Son olarak çok sevdiğim bir başka yer var, Sapa Bozcaada. Ülkedeki en iyi kokteyl bar olabilir. Hem yeri hem de yenilikçi tarifleri ile buraya tatilde olduğunuz her gün uğrayın derim. (IG: @sapabozcaada)
Belki 30 dakikada her yerini gezebileceğiniz bu küçük ada, gördüğünüz gibi anlat anlat bitmiyor. Bu yazıyı yazarken bu yaz için Bozcaada planı yapmaya başladım bile… Ya siz?
Instagram adresim @dogusbengi’de öne çıkan hikayeler bölümümde daha farklı Bozcaada önerileri de var, göz atın derim.
Haftaya görüşmek üzere, sevgiler!