Piksel Piksel İstanbul

İstanbul’un köklü tarihi, beş yıllık bir çalışmanın ürünü olan 200 milyon piksellik bir eserin detaylarında yeniden canlanıyor.

İstanbul’un, özellikle de tarihi yarımadanın sokaklarında yürürken o sokakların geçmişini, uzun yıllar önce o kaldırımlarda başka kimlerin yürüdüğünü hayal ettiğiniz oluyor mu? Her ne kadar İstanbul’un tarihi dokusu birçok değişime maruz kalsa da, hala kendimizi Bizans’ta, Osmanlı’da ya da şehrin farklı bir döneminde düşleyebildiğimiz köşeler bulmak mümkün. Tarihi bu denli eskiye dayanan sayılı şehirlerden biri olan İstanbul, bu büyüleyici geçmişiyle birçok sanatçıya da ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Son dönemlerde İstanbul’la ilgili yapılan çalışmalardan en ilginci de belki, minyatür ve gravür haritacılık geleneğini günümüzün dijital trendleriyle birleştiren Fractal İstanbul oldu. Çizerlik hayatına Gırgır dergisinde başlayan Tarık Tolunay’ın, üzerinde 2010 yılından beri çalıştığı bu ilüstratif harita, İstanbul’un tarihi yarımadasını zamandan bağımsız bir şekilde, 70’li yıllardan günümüze resmediyor. Tıpkı şehrin kendisi gibi, uzaktan baktığınızda renkli bir kaos, yakınlaştıkça sürprizli bir keşmekeş Fractal İstanbul.

200 milyon pikselin içinde neler yok ki? Her bakışta yeni bir detayla yüz yüze geleceğiniz, tıpkı İstanbul gibi kalabalık, zengin dokulu, hareketli ve heyecan verici bu eser, vapurda denizin keyfini süren yolcuların çay bardakları, simitçinin tepsisindeki simitlerin susamları, İstanbul’un vazgeçilmez sembollerinden martılar, sokak kedileri ile köpekleri gibi günlük detayların hepsini içinde barındırıyor. Bunların yanı sıra, İstanbul’un tarihiyle ilgili ipuçları veren semboller de eserde kendilerine yer buluyor. Hatta, Tolunay, resmin bir yerine yerleştirdiği unutulmaz karakter Avanak Avni ile ustası Oğuz Aral’a saygı duruşunda da bulunuyor.

Bir İstanbul aşığı olan Tolunay, yıllarını geçirdiği Cankurtaran ve Cağaloğlu sokakları ile Sultanahmet bölgesinden başladığı bu dev çizimin kadrajını ilerleyen dönemlerde Galata, Üsküdar, Yenikapı’ya; İstanbul’un ilk yerleşim bölgelerini kapayacak şekilde genişletmeyi hedefliyor. Tolunay’ın hedefleri bununla da sınırlı değil. Yakın zamanda Mecidiyeköy Quasar’da açılacak DaDaSalon Sanat Galerisi’nde sergilenecek Fractal İstanbul’un posterleri de bu sergide satışa sunulacak. Ayrıca, dev bir arşiv niteliğindeki bu haritayı interaktif bir hale getirerek internet ve mobil cihazlarda da sunmayı hedefliyor Tolunay.


Önerilen yazılar