Özenle sürdürdüğünüz spor rutininize Ramazan’da ara vermenize gerek yok, sadece size vereceğimiz bu ipuçlarını izlemeniz yeterli.
Oruç tutmanın ya da yeni beslenme trendi olan “intermittent fasting”in sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile ilgili birçok klinik araştırma yayımlandı. Artık çevremizde birçok kişi “intermittent fasting”i bir hayat biçimi haline getirmeye başladı.
Bununla beraber, Ramazan’da oruç tutarken su içmediğimiz ve yemek saatlerini kendimize göre ayarlayamadığımız için ekstra dikkat etmemiz gereken bazı noktalar bulunuyor. Ancak bu spor yapmaya ara vermeniz anlamına gelmiyor, sadece birkaç değişiklik yapmanız yeterli.
Vereceğimiz bu dört ipucu hem hareket dolu hem sağlıklı bir Ramazan geçirmenizi sağlayacak.
Yaptığınız Egzersizin Şiddetini Azaltın
Oruç tutarken spor rutininizden tamamen ödün vermek yerine, yaptığınız egzersizin şiddetini azaltmalısınız. Vücudunuzda depo edilen şekeri azaltan ve terle kaybettiğiniz suyu artıran yüksek yoğunluklu egzersizlerden uzak durmalısınız. Antrenman sürelerinizi biraz kısaltıp dinlenme sürelerinizi artırabilir, set sayılarınızı ve kullandığınız ağırlıkları azaltabilirsiniz. Bunun yanı sıra pilates, yoga, reformer pilates, düşük tempolu yürüyüş veya yüzme gibi egzersizleri de tercih edebilirsiniz.
İftardan Sonra Yapacağınız Egzersizle Hazımsızlığın Önüne Geçin
İftardan 2 ya da 2,5 saat sonra düşük tempolu yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi egzersizler yapabilirsiniz. Bunlar yağ yakmanıza yardımcı olur. Pilates, yoga gibi egzersizler ise sindirim sisteminizi harekete geçirerek hazımsızlığı giderir, üstelik vücudunuzdaki ödemi de dağıtır. Egzersiz vakti gelmeden önce mutlaka en az 2 su bardağı su tüketmeyi unutmayın. Egzersizden 1 saat önce ise meyveli yoğurt gibi karbonhidrat ve protein içerikli bir ara öğün tüketebilirsiniz.
Doğru Saatte Doğru Egzersizi Yapın
Ramazan ayında spor yapmanız için en doğru saatler yaptığınız egzersize göre değişiyor. Örneğin sabah saatlerinde pilates, yoga, yürüyüş yapabilirsiniz. İftara yakın saatlerde ise düşük şiddette ağırlık egzersizi yapabilir ve zamanlamayı antrenmandan hemen sonra iftar sofrasına oturacak şekilde ayarlayabilirsiniz. İftardan 2 saat sonra egzersize devam edebilirsiniz.
Spora Ramazan’da Başlamaya Ne Dersiniz?
Eğer henüz düzenli olarak spor yapmıyor ancak spora başlamayı düşünüyorsanız Ramazan bunun için ideal bir dönem olacak. Oruç tutmak metabolizma hızında düşüşe sebep olsa da, bu düşüşü egzersiz yaparak dengeleyebilirsiniz. Zaten spora düşük şiddetli ve düşük yoğunluklu egzersizlerden başlamalısınız. Böylece Ramazan’da uygulayacağınız bu hafif egzersiz programı size hem kazanım sağlayacak hem de ileride yapacağınız yüksek yoğunluklu egzersizlere zemin hazırlayarak sakatlıkların önüne geçecek.
Kaynak: Fitblog