Uzun süre oturmanın sağlık açısından zararları olduğu bir gerçek. Fakat yeni bir araştırmaya göre bazı şeylere dikkat ettiğiniz sürece, günde 8 saatinizi masa başında geçirdiğiniz için kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. Bugüne kadar oturarak geçirdiğimiz saatler için kendimizi suçlu hissetmemizi sağlayan, çok fazla hareketsiz durmanın sağlığımız için kötü olduğunu söyleyen bilim insanları, yaptıkları yeni bir araştırma sonucunda uzun süre oturmanın aslında o kadar da kötü olmadığını açıkladılar. Bu araştırma, özellikle iş gereği günde en az 8 saat boyunca oturarak çalışmak zorunda kalan pek çok kişiyi sevindirecek, yine de detaylar hakkında bilgi sahibi olmadan çok da fazla rahatlamamakta fayda var.
Bildiğiniz gibi şimdiye kadar yapılan çok sayıda araştırmada oturmanın kilo alımına ve obeziteye, tip 2 diyabet gibi hastalıklara, bazı kanser türlerine ve hatta erken ölümlere neden olabilecek sonuçlarından bahsediliyordu. Uzun süreler boyunca, hareketsiz kalmanın metabolizmayı yavaşlatarak, vücudun kan basıncını ve kandaki şekeri kontrol etmeyi zorlaştıracağından, yağ ve şekeri sindirme hızını yavaşlatacağından bahsediliyordu. İngiltere’deki Exeter Üniversitesi’nde yapılan araştırma ise oturmanın yukarıda geçen zararlarını tam olarak inkar etmese de, araştırmacılardan Melvyn Hillsdon’a göre asıl sorun oturarak geçirilen sürenin uzunluğu değil de geçen bu süre zarfı boyunca neredeyse hiç hareket etmemek. Yani ayakta ya da oturarak, enerji tüketiminin düşük olduğu her duruş biçimi aslında sağlık için zararlı.
Exeter Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada herhangi bir kalp sorunu olmayan 3720 erkek ve 1412 kadın, 16 yıl boyunca takip edildi. 90’ların sonunda başlayan araştırmada katılımcıların oturma, ayakta durma ve egzersiz alışkanlıklarının sağlık üzerinde ne kadar etkili olup olmadığı incelendi. Katılımcılar, her hafta çalışırken, boş zamanlarında ya da televizyon izlerken oturarak geçirdikleri sürenin uzunluğunu araştırmacılara bildirdi. Yürüyüş ya da diğer fiziksel aktiviteler sırasında geçirilen ayakta durma süreleri de araştırmaya dahil edildi. 16 yıllık takibin sonunda araştırmacılar, sigara kullanımı, alkol tüketimi, vücut kitle indeksi ve yeme içme alışkanlıkları gibi çok sayıda faktörü de göz önüne alarak, evde ya da işte oturarak geçirilen zamanın ölüm riskini arttırdığıyla ilgili herhangi bir kanıt bulamadı. Bununla birlikte bu araştırmaya katılanlardan çoğunun toplu taşıma kullandıklarını, işe gitmek için bolca yürümeleri gereken Londra gibi bir metropolde yaşadıklarını belirtmekte fayda var. Kısacası bu araştırmanın diğerlerinden farkı fiziksel aktiviteyi de hesaba katmış olması. Araştırmayı gerçekleştiren uzmanların sonuçlarla ilgili olarak yaptıkları açıklamalar da zaten özellikle rutin olarak yürüyüş ya da egzersiz yapanlarda, oturma süresinin daha önceki araştırmalardan farklı olarak herhangi bir sağlık sorununa yol açmayacağı yönünde.
Yani şimdiye kadar duyduğunuz vicdan azabı için derin bir oh çekmeden önce, bu araştırmanın size uzun süreler boyunca oturma özgürlüğü vermediğini unutmamak gerekiyor. Kısacası yapılacak şey çok basit: Öncelikle günde en az 8 saatinizi masa başında geçirdiğiniz için duyduğunuz suçluluk hissini bir kenara bırakın. Sonra da her gün daha fazla hareket etmek ve yürüyüş yapmak için kendinize söz verin.