Sağlıkla Koşun!

Formunuzu koşarak koruyorsanız bu önerilerimizi mutlaka okuyun, spor yaparken sağlığınızdan olmayın.

Koşu günümüzün en popüler sporlarından biri, ne de olsa koşmak için herhangi bir spor salonuna yazılmanız ya da herhangi bir eğitmenden yardım almanız gerekmiyor. Sadece koşabileceğiniz bir alan bulmanız ve kararlı olmanız yetiyor.

Haftada sadece 30 dakika süreyle, 3 haftadan daha uzun bir süre koşarsanız, uyku kalitenizin düzeldiğini, kendinizi psikolojik açıdan daha iyi hissettiğinizi, kas-iskelet sisteminizin güçlendiğini ve ideal kilonuza yaklaştığınızı göreceksiniz. Ayrıca uzmanlar koşunun faydaları arasında kardiyovasküler sistemin sağlığını düzenlemesini, kanser riskini azaltmasını ve ileri yaşlar için hafızayı olumlu etkilenmesini sayıyor.

Tabii koşarken dikkat etmeniz gereken noktaları göz ardı ederseniz koşunun faydaları yerine zararlarını görme riskiniz var. Acıbadem Hastanesi doktorlarından Tekin Kerem Ülkü koşu sporunu sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeniz için dikkat etmeniz gereken noktaları detaylandırdı.

Doğru Ayakkabıyı Seçin

Ayakkabınız koşu için özel olarak tasarlanmış ve ayağınıza uygun olmalı, ayrıca doğru desteği sağlamalı. Doğru ayakkabı seçimi koşu sporunda sıkça görülen ayak ve ayak bileği sakatlıklarından korunmanın ve keyifli bir koşunun ön koşulu.

Isınmayı Es Geçmeyin

Egzersiz öncesi vücudunuzun esnekliğinin sağlamanız çok önemli. Bunu ısınma ile yapabilirsiniz. Eklem hareket açıklığını destekleyen ısınma hareketleri böylelikle sakatlıklardan korunmanızı sağlıyor.

Hekim Onayı Alın

Özellikle düzenli spor yapmayan 35 yaş üstü kişilerin, titiz bir kardiyolojik muayeneden ve diğer detaylı tetkiklerden geçmesi öneriliyor. Kalp ve damar hastalığı olanlar ya da ortopedik sakatlıkları bulunanlar ise koşu sporuna başlamadan önce mutlaka hekimlerinin görüşünü almalı.

Doğru Miktarda Su İçin

Koşma esnasında kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymak için doğru miktarda su içmelisiniz. Egzersiz öncesi 2 su bardağı ve koştuğunuz her 15 dakika koşu için ekstra 1 su bardağı vücudunuza koşu sırasında yeterli suyu sağlayacak. Egzersiz sonrası da susuzluk hissiniz yoksa bile sıvı tüketmeye devam etmelisiniz.

Limit Koyun

Özellikle koşmaya yeni başlayan biriyseniz mutlaka üst limitiniz olmalı. Genel olarak haftada 2 ile 4 kez, 20 veya 30 dakikalık koşularla başlamanız öneriliyor. Başlangıç koşu mesafenizse 3-6 km arasında olmalı. Düzenli koşmaya başladıktan sonra haftalık yüzde 10 mesafe artışı ile koşulara devam edebilirsiniz.

Yemekten Hemen Sonra Koşmayın

Bir koşu antrenmanı ile yediğiniz son öğün arasında en az 2 saatlik bir boşluk olmalı. Böylece sindirim sistemi çevresinde toplanan kanın yeniden kas iskelet sistemine yönelmesi için gereken süre karşılanmış oluyor. Ancak koşunun hemen öncesinde yüksek karbonhidrat içerikli bir atıştırmalık tüketilebilirsiniz. Egzersiz sonrası kasların toparlanma sürecini hızlandırması için dörtte bir oranında protein içeren bir karbonhidrata yönelmeniz gerekiyor; örneğin bir kutu çikolatalı süt içebilirsiniz.


Önerilen yazılar