Sanat Sezonu Açıldı

Şehrin en hareketli sezonu başlıyor! İşte bu sonbaharın en yeni 10 sergisi…

İstanbul’un dört bir yanı yepyeni sergilerle dolup taşıyor. İşte bu yıl sizi sanatla buluşturacak 10 yeni sergi.

Boşlukta Mevcut – Taksim Sanat – 28 Eylül’e kadar

Üç sanatçının ses ve ışık enstalasyonlarından oluşan sergi simsiyah bir boşluğun içinde vücut bulan sese, ışığa ve kente odaklanıyor. Ses, ışık ve kent üzerine düşünen; mekansızlığı hem içerik hem form bağlamında bir deney alanı olarak ele almayı amaçlayan ve günümüz sanat pratiklerinde yapıt-mekan ilişkisine yönelen bir tema etrafında toplanıyor.

Island Hopping, Christina Dimitriadis – Akaretler No: 55 – 16 Ekim’e kadar

Christina Dimitriadis Türkiye’de ilk kez sergilenecek Island Hoping projesi ile yaşam ortamlarını kendi merceğinden inceliyor. Hem mekansal hem de zamansal geçişlere odaklanan fotoğraf serisi; hareketli-değişken odak noktalarını insanın sınırları, kimliği ve hafızası üzerinden ele alıyor. Türkiye-Yunanistan sınırları arasında insan varlığından yoksun 30 adacığın yer aldığı sergide tarihsel ve politik geçmişi karmaşık coğrafi varlıklar olarak adaları; Akdeniz’in sessiz imgelerine ve heykellerine dönüştürüyor.

Doğa Nerede? – HAN Levent ve HAN Ataşehir – 30 Eylül’e kadar

Sanata Bi Yer ile HAN Spaces iş birliğinde kapılarını açan ‘Doğa Nerede?’ sergisi öğrencilerin “Doğa Nerede?” arayışını merkeze alan 55 çalışmasını ziyaretçilerle buluşturuyor. Son yıllarda küresel ısınmayla birlikte dünyanın birçok noktasında gerçekleşen orman yangınları ve insanlığın doğayla olan ilişkisine odaklanan sergide yer alan çalışmalar, doğayla kurulan ilişkinin bir yansıması olarak ele alınıyor.

Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin? – Meşher – 23 Şubat’a kadar

Antik Yunan mitolojisinden Ekho ve Narkissos’un karşılıksız aşk mitinden hareketle kurgulanan Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin? grup sergisinde bir araya gelen eserler, bu kadim anlatının sunduğu yansıma, yankılanma, başkalaşma temalarını günümüzün sanatsal ve toplumsal dinamiklerinin ışığında yorumluyor. Toplam 44 sanatçının 120’ye yakın eserine ev sahipliği yapıyor; ödünç alınan eserlerin yanı sıra, Vehbi Koç Vakfı desteğiyle bu sergi bağlamında çeşitli mecralarda üretilen yapıtlar da yer alıyor.

Kırk Kapılı Oda: Günümüz Sanatçıları Sergilerinin 40 Yılı – Akbank Sanat – 19 Kasım’a kadar

Sergi, “Günümüz Sanatçıları” sergilerinin 40 yılına ışık tutan bir dokümantasyon sergisi. 40 yıl süresince Günümüz Sanatçıları sergilerine katılan sanatçıların, seçici kurul üyelerinin, küratörlerin ve sergilere katkısı olan herkesin, bu 40 yıl sonunda, günümüz sanatına attıkları “40 imzası” bu sergide yer alıyor.

BASE – Akaretler Sıraevler – 28 Eylül- 2 Ekim arası

BASE 2022’de üniversiteden yeni mezun 73 sanatçı adayının farklı disiplinlerde 83 eseri sergilenecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni mezun sanatçı adaylarının dünyaya ve sanata yönelik geliştirdikleri bakış açılarını, yaratıcılık kanallarının zenginliği ya da sınırlarını, sanat üretiminde ele alınan güncel kavram ve içerikleri, kullandıkları form, mecra ve araçların olanaklarını, ne tür sorunlarla uğraştıkları ya da uğraşmadıkları ve Türkiye’deki akademik eğitimin niteliğini de gözler önüne seriyor.

Sahnede 90’lar – Salt Beyoğlu ve Galata – 12 Şubat’a kadar

Salt’ın yeni sergisi Sahnede 90’lar, sahne ve performans kavramları odağında Türkiye’nin 1990’lı yıllarından sanat üretimlerini bir araya getiriyor. Performansın toplum, ekonomi, sokak ve siyasetle ilişkisini irdeleyen sergi, sanatçı ve tasarımcıların oluşturduğu bireysel ve kolektif girişimleri ele alırken kültür tarihinden de bir potpuri sunmuş oluyor. Sahnede 90’lar, çeşitli kaynaklardan toplanmış arşivlere dayanıyor ve canlı performanslardan video kliplere uzanan bir çeşitlilikte çarpıcı üretimleri de içeriyor. Sahnede 90’lar, dönemin performans üretimlerine yoğunlaşarak kültür, sanat ve eğlence tarihine çok yönlü bir bakış getirmeyi amaçlıyor.

Rastlantısal Orman (Bir Okuma Odası) – Nef Bebeköy – Kasım’a kadar

ISTANBUL’74’ün Amerikalı sanatçı ikilisi Jonah Freeman ve Justin Lowe’un, Boo-Hooray küratörlüğündeki mekana özgü tasarlanan Rastlantısal Orman (Bir Okuma Odası) sergisi 17. İstanbul Bienali’ne paralel olarak açıldı. Bir Okuma Odası etrafında şekillenen bu sergide, Freeman ve Lowe’a ait duvar kağıdı eseri; sanatçıların ve Boo-Hooray’in arşivinden nadir yayınlar, Türkiye’den ve dünyadan önemli arşivler ve sanatçı kitapları ile bir araya geliyor. Serginin en heyecan verici tarafı ise interaktif bir düzende kurgulanmış olması. Ziyaretçiler, çeşitli karşıt-kültür yayınlarından kült kitapların ilk baskılarına kadar çok geniş bir seçkiyi sanatçılar tarafından tasarlanmış bir enstalasyonda inceleyebilecek.

7 Özel Galeri, 7 Özel Sergi – Piyalepaşa İstanbul – Sonbahar boyunca

Piyalepaşa İstanbul, sanatın öncü platformları ART ON, .artSümer, MARTCH, MERKUR, PI ARTWORKS, PROCTOCINEMA VE ZILBERMAN’ın yeni sergileriyle modern sanat yapıtlarını sanatseverlerin ilgisine sunuyor. Sanat tutkunları Polat Piyalepaşa Çarşı’nın içinde yer alan Sanat Meydanı’ndaki bu yedi özel galeriyi sonbahar boyunca keşfedebilir.

UVA: Kaosun Eşiği ve Hibrit Mekanlar – Perili Köşk – 27 Ağustos’a kadar

Borusan Contemporary sezonu iki yeni sergiyle karşılıyor. UVA: Kaosun Eşiği ile sanatseverleri deneyimin evrenselliği ve sübjektifliği üzerine düşünmeye davet ediyor. Sergi, ışık, form ve hareketin iç içe geçtiği heykel, performans ve mekana özgü yerleştirmeler ile merak uyandıran, şaşırtan ya da hoşnut eden şekillerde izleyenlerin duyularını harekete geçirerek ziyaretçilerini kozmikten dünyeviye doğru bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor.

Hibrit Mekanlar ise çağdaş sanat ile güncel mimarlık arasındaki diyaloğun merkezine çok katmanlı kimliği ile Perili Köşk’ü yerleştirerek mimarinin perspektifinden “var olmayan”, sürekli değiştiği için melez bir karaktere sahip olan “müze mekanını” büyüteç altına alıyor.


Önerilen yazılar