Kış mevsiminin favori sokak lezzetlerinden kestaneyi ve tüm faydalarını sofranıza getirecek tarifler yazımızda.
Kışın kestanecilerin tezgahlarından sokağa yayılan sıcaklık ve buram buram enfes koku, soğuk günlerde içimizi ısıtıyor. Kestane çok sevilen ancak biraz da ihmal edilen bir besin. Eğer onu sadece kestane kebapla, yılbaşı hindisiyle ve kestane şekeriyle özdeşletiriyorsanız, hem lezzetinden hem de faydalarından biraz uzak kalıyorsunuz demektir.
Kestanenin başlıca faydaları arasında sindirim sistemini iyileştirmesi, bağışıklığı güçlendirmesi, kan basıncını düşürmesi, kemiklerin gücünü artırması gibi özellikleri sayabiliriz. İçerdiği antioksidanlar, vitaminler ve liflerle aslında beslenmenize sıkça dahil etmeniz gereken bir lezzet kestane.
Kestaneyi daha sık tüketebilmeniz için evde hazırlayabileceğiniz tarifler arıyorsanız, yazımızı okumaya devam edin!
Kestaneli Hindi Göğsü
Bu pratik tarif, hindi ile kestanenin birleşimini sadece yılbaşında değil her an sofranıza taşıyacak. Bir adet fileto hindi göğsünü, streç film üzerinde incelttikten sonra dörde bölün. Üzerine zeytinyağı sürüp tuz ve karabiberle lezzetlendirin. İç harcı için közlediğiniz 200 gram kestaneyi ayıklayıp iri şekilde parçalayın, iki dilim ekmek içini de ufalayın. 150 gram kaşar peynirini rendeleyin ardından biraz biberiye, iki diş ezilmiş sarımsak ve 50 gram toz parmesanla tüm iç malzemeyi karıştırın. Biraz daha tuz ve karabiber ekleyin, ardından filetolara bu malzemeyi düzgünce yayın ve rulo şeklinde sarın. Dağılmamaları için kürdanla tutturduğunuz ruloları 160 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirin, son 10 dakika boyunca fırının ayarını 200 dereceye getirin. Dilimlediğiniz ruloları sıcak servis edin.
Kestaneli Sebze Çorbası
Bu besleyici çorbayı hazırlaması da çok kolay. İrice parçaladığınız bir adet soğan, havuç ve kerevizi zeytinyağında hafifçe kavurun. Ardından bir yemek kaşığı un ve küp küp doğradığınız bir kase kestaneyi de ekleyin. Son olarak üzerine bir yemek kaşığı salça ve bir litre tavuk veya et suyunu da koyduktan sonra kaynamalarını bekleyin. Tuz ve karabiberi ekledikten sonra, malzemeler iyice yumuşadığında blender’dan geçirip servis edin.
Kestaneli Pilav
Yıkayıp, kabuklarını artı şeklinde kestiğiniz yirmi kadar kestaneyi sıcak su dolu bir kaba koyup 10 dakika haşlayın. Ardından kabukları kabarana kadar bekleyip bir tencerede yarım saat daha pişirin. Bu sırada 500 gram pirinci yıkayın ve tuzlu, kaynar suda bekletin. Tencereye biraz tereyağı ve sıvıyağ koyun. Küp şeklinde doğradığınız bir soğanı kızan yağda pembeleşene kadar çevirin. Pirinci süzüp tencereye ekleyin ve kavurun. İki tatlı kaşığı toz şekeri kattıktan sonra, kabuklarını ayıkladığınız kestaneleri de ekleyin ve biraz daha kavurun. Pirincinizin 1,5 katı kadar suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kaynadıktan sonra ocağı kısın ve pirinç suyunu çekene kadar pişirin. On dakika demlendikten sonra karıştırarak servis edin.
Kestaneli Çikolatalı Trüfler
Bıçakla derin bir şekilde kabuklarını kestiğiniz 300 gram kestaneyi yumuşayana kadar haşlayın. Ardından süzüp dış ve iç kabuklarını ayıklayın ve patates eziciyle ezerek püre haline getirin. Bir su bardağı sütle üç yemek kaşığı şekeri bir kapta ısıtın, kaynadıktan sonra 6-7 dakika daha kısık ateşte pişirin. Ufaladığınız beş altı tane pötibör bisküviyi ve sıcak sütü kestane püresine ekleyip iyice yoğurun. Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirdiğiniz bu karışımı minik toplar haline getirio benmari usulü erittiğiniz bitter çikolatayla kaplayın ve yağlı kağıt üzerine dizin. Ardından üzerlerine çikolata donmadan önce hemen hindistan cevizi serpin. Buzdolabında biraz daha beklettikten sonra servis yapın.