Spora başlamaya karar vermek harika ancak bunu bir sürekli alışkanlığa dönüştürmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Önümüz yaz… Birçok kişi kışın aldığı kilolardan kurtulmak için yaz öncesi spora başlamaya karar verir ancak bunu düzenli bir alışkanlık haline getirmeyi başaramaz. Siz de bugünlerde spora başlamayı düşünüyorsanız, bunun dönemsel değil, hayatınız boyunca sahip olacağınız bir alışkanlığa dönüştürmeyi düşünebilirsiniz.
Sporu severek yapmanız ve bu sağlıklı alışkanlığı hayat boyu sürdürebilmeniz için spora bakış açınızı değiştirecek bazı öneriler vereceğiz. İşte spora sıfırdan başlarken aklınızda bulundurman gereken önemli noktalar…
Zamanlamayı Göz Önünde Bulundurun
Spora başlamak demek, hayatınızda düzenli olarak sürdüreceğiniz bir alışkanlığa yer açmanız demek. Bunu sürdürebilmeniz için öncelikle gerçekçi olarak düşünüp günlük yoğunluğunuza en uygun seçeneğe yönelmeniz iyi olur. Örneğin iş hayatınız yoğunsa sabit saatleri olan grup dersleri yerine; gün boyu açık, dilediğiniz gün ve saatte gidebileceğiniz bir spor kulübüne üye olmak gibi…
Seveceğiniz Bir Egzersiz Seçin
Her egzersiz herkese uygun değildir. Bu vücudunuzun aktiflik seviyesiyle ilgili olduğu kadar aynı zamanda da bir zevk meselesidir.
Yavaş ve daha durağan egzersizler yeni başlayanlar için idealdir. Pilates, yoga, direnç bantlarıyla yapacağınız hareketler ya da kendi vücut ağırlığınızı kullanarak yapacağınız egzersizler gibi… Daha hızlı bir tempoya sahip olan dairesel antrenmanlar ise zamanı kısıtlı olanlar için daha iyi tercihler olur. Tek başınıza egzersiz yapmak sizi henüz motive etmiyorsa zumba, aerobik, cycling gibi grup egzersizlerini tercih edebilirsiniz.
Değişiminizi İzleyin
Spora başlamadan önce spor giysilerinizle aynanın karşısına geçin ve farklı açılardan birkaç fotoğraf çekin. Böylece nerede başladığınızı belgelemiş olacaksınız. Bu, gelişiminizi izlemenin en iyi yollarından biridir. Elbette çok kısa bir sürede çok büyük bir değişim görmek ulaşılması imkansız hedeflerden biridir. Bunun farkında olarak her 2 ya da 4 haftada bir ayna karşısında fotoğraflarınızı çekin ve sporun vücudunuzu nasıl şekillendirdiğini izleyin.
Daha veri odaklı bir izleme yöntemi olarak kalp atış hızınızı ölçen bir akıllı saat ya da fitness tracker kullanabilirsiniz. Kalp hızınız, fitness seviyenizi ölçmenin ideal yöntemlerinden biridir. Aktif bireylerin dinlenme sırasındaki kalp atış hızları yavaştır, çünkü kasları daha iyi durumdadır. Sizin de dinlenme sırasındaki kalp atış hızınız düştükçe vücudunuzun egzersize verdiği cevabı görmüş olacaksınız.
Spor Salonunda İlk Gün
Spora yeni başlayanlar için spor salonları biraz cesaret kırıcı olabilir. Sizden daha fit insanların size bakıp sizi yargıladığını bile düşünebilirsiniz! Ancak bunu unutmayın; spor salonundaki hemen herkes bu değerli zamanı kendine ayırdığı için tamamen kendilerine odaklanır. Önce kardiyo makineleriyle başlayın, ardından biraz ağırlık çalışın ve unutmayın, spor kulübündeki kişisel eğitmenler her türlü sorunuzu cevaplamak için hazır bulunacaklar.
Kilonuza Odaklanmayın
Uzmanlar kilo verme ile egzersiz terimlerini birbiriyle bağlantılı olarak düşünmemenizi öneriyor. Egzersizin size katacağı faydalar bunun çok ötesinde. Düzenli spor yapmak kendinizi daha mutlu, daha sakin ve daha enerjik hissetmenizi, daha iyi uyumanızı sağlayacak. Özellikle spora yeni başlıyorsanız, egzersizi yalnızca kilo vermeyle ilişkilendirmek yerine spor sonrası kendinizi ne kadar iyi hissettiğinize odaklanırsanız, rutininize daha sadık kalabilirsiniz.
Sporu Her Şeyden Önce Kendiniz İçin Yaptığınızı Unutmayın
Bir dostunuza, ailenizden birine ya da bir iş arkadaşınıza söz verdiğinizde buna bağlı kalıyorsunuz değil mi? Ancak söz konusu kendiniz için ayırdığınız bir zaman olduğunda her zaman kendinizi ikna edecek bir neden bulabiliyorsunuz.
Örneğin sabah alarmı birkaç defa kapatıp uyumaya devam ederek planladığınız sabah sporunu yapmamak gibi… Bunu bir kere bile yapmanız, sporu ertelemek için bir zemin yaratabiliyor. Kendi kendinize verdiğiniz spor yapma sözünü işinize, ailenize ve arkadaşlarınıza ayırdığınız zaman gibi düşünün. Hayatınızdaki önemli insanları nasıl hayal kırıklığına uğratmıyorsanız kendinize de aynı şekilde davranmalısınız.