Stresten uzak bir yaşam sürmek özellikle de bu günlerde imkansız ama stresi yönetmek elinizde…
Stresten uzak durmak kolay değil ama stresi yönetmek mümkün. Aşırı stresin birçok hastalığa sebep olduğu biliniyor, bunların arasında kalp ve damar, tansiyon ve mide hastalıklarını, depresyon, kaygı bozuklukları, uyku sıkıntıları, konsantrasyon sorunları, öfke yönetimi zorlukları, madde kullanımı ve çeşitli bağımlılıklar gibi psikolojik problemleri ve son olarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı rahatsızlıkları sayabiliriz.
Dolayısıyla geçirdiğimiz bu karamsar günlerde kendinizi aşırı strese kaptırmanız sağlığınızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Öte yandan stresi iyi yönetebilirseniz bu sizi harekete geçirip tehlikelere karşı tetikte tutma gibi avantajları beraberinde getiriyor.
Stresle mücadele edebilmek için Acıbadem Hastanesi’nden Uzman Psikolog Simru Kavak’ın sıraladığı ipuçlarına kulak verin.
Stresinizin Kaynağını Bulun, Eylem Planını Hazırlayın
Stresinizin kaynaklarını “değiştirilebilecek” ya da “değiştirilemez/yok edilemez” kaynaklar olarak sınıflandırın. Elbette bu günlerde hepimizin en büyük stres kaynağı ortak ve bunu değiştirmek için elimizden gelen bir şey yok. Ancak değiştirebileceğiniz veya ortadan kaldırabileceğiniz stres kaynakları için bir yol haritası belirleyin. Bu, yazılı olarak yapacağınız bir kısa-orta-uzun vadeli bir plan şeklinde olabilir. Küçük adımlarla başlamanın çok önemli olduğunu ve sizi sonuca ulaştıracağını unutmayın.
Değiştirilemeyecek kaynaklardan doğan stresi yönetmek içinse kendi mücadele araçlarınızı artırmanız ve bu stres faktörleriyle beraber yaşamaya hazır olmanız önemli.
Kendinizi Tanıyın
Stresi yönetebilmenin en etkili yollarından biri de kendinize özel reçete hazırlamak. Kendinize şu soruları sorun ve cevaplarınız üzerine düşünün: Beni neler mutlu ediyor? Nelere tutku duyuyorum? En çok ne yapmaktan hoşlanıyorum? Bunu kiminle, kimlerle yapmak hoşuma gidiyor? Zamanımı kiminle veya kimlerle daha fazla geçirmek istiyorum? Kim beni gülümsetiyor, mutlu ediyor? Denemek ve yapmaya başlamak istediğim şeyler neler? Sonrasında yapmanız gereken şeyse, günlük hayatınızde bu verdiğiniz cevaplardaki aktivitelere ve kişilere ayırdığınız zamanı yavaş yavaş artırmak olmalı.
Hareketten Vazgeçmeyin
Şu sıralar evde de olsanız hareket etmekten vazgeçmeyin. İster evde kendiniz pilates ve yoga gibi egzersizler yapabilir, isterseniz online olarak yayınlanan spor derslerine katılabilirsiniz. Kişisel mesafeye özen gösterdiğiniz sürece açık havada kısa yürüyüşler yapmanız da stresle mücadelede size çok yardımcı olacak.
Nefes Egzersizi Yapın
Stres anında önce nefes sayısı sıklaşıp, kalp atışınız hızlanıyor ve bunu diğer değişiklikler takip ediyor. Bu nedenle stresli anınızda ilk olarak nefesinizi kontrol ederek, diğer olumsuzlukların da önüne geçebilirsiniz. Diyafram nefesini doğru şekilde alabilmek için; bir elinizi göğüs kafesinizin altına, diğer elinizi de göğsünüzün üzerine yerleştirin ve burnunuzdan derin bir nefes alın. Nefesi alırken göğüs kafesinizin değil, göğüs kafesinizin altının şişmesi gerekiyor. Aldığınız nefesi 3’e kadar sayarak ağzınızdan verin. Bu işlemi 5 kez yapın. İleride bu sayıyı artırabilirsiniz. Bu basit egzersizi günlük yaşantınızın bir parçası haline getirerek sağlığınız için de önemli faydalar sağlayabilirsiniz.
Sabırlı Olun
Stresle mücadelde sabırlı olmanın önemi büyük. Hiçbir zaman hızlı ve ani bir değişim beklemeyin. Tıpkı kilo vermek için düzenli spor yapmak gibi, stresle mücadele de sabırla ilerlemeniz gereken bir süreçtir. Bu yolda kendinizdeki en ufak gelişimi bile takdirle karşılamayı, işler istediğinizden yavaş ilerlediğinde ise kendinize karşı nazik olmayı sakın unutmayın.