Kilo vermenin, vücudumuzdaki yağlardan kurtulmanın yolu, yemek yeme alışkanlıklarımızı değiştirmekten geçiyor. Bazı yiyecekler var ki; beynimizdeki aşırı iştah sinyallerini durdurup, metabolizmamızı hızlandırıyor; enerji verirken yağ yakmamıza yardımcı oluyor.
Sıfır yağ içeren diyetlere elveda demenin zamanı geldi! Uzmanlar, zayıflama rejimlerine doğru yağları eklememiz gerektiğini, bazı yağların kilo vermeyi kolaylaştırdığını söylüyor. Örneğin, belli oranlarda tükettiğimiz hindistan cevizi yağı, chia tohumu, yumurta ve avokado gibi besinlerdeki yağlar, vücudumuzun metabolik hızını arttırarak fazla yağlardan kurtulmamızı sağlıyor. İşte incelip, forma girmemizi sağlayacak başlıca besinler:
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağında, anne sütünde de bulunan laurik ve miristik asit adlı yağlar, karaciğer tarafından işlenip, vücut için gerekli enerjiyi sağladıkları için yağ olarak depolanmazlar. Bu yağ asitleri, kalori yakımını ve metabolizmayı hızlandırarak, kilo vermenize yardımcı olur. Vücudunuzun metabolik hızını arttıran yapısıyla hindistan cevizi yağını yemeklerinizde ya da sabahları aç karnına ılık su ile karıştırıp içebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre, hem kadın hem de erkeklerde karın ve göbek yağlarını erittiği saptanan hindistan cevizi yağı, aynı zamanda içeriğinde bulunan vücut yağ asitleri; D, E ve K vitaminleri, demir ve amino asitler sayesinde bakterilerin, mantarın ve sindirim problemlerine neden olan parazitlerin ortadan kaldırılmalarına da yardımcı olur. Yağ yakımını hızlandırmayı amaçlayan diyetlerde de öncelikle hindistan cevizi yağı, ikinci sırada ise damıtılmış saf zeytinyağı önerilir.
Chia tohumları
Dünyanın en yararlı ve en çok lif içeren besini olan chia bitkisinin tohumları protein, lif, omega-3 yağ asitleri ile magnezyum, kalsiyum, manganez, fosfor ve potasyum minerallerini içerir. Yeşil çaydan daha fazla antioksidan, somon balığından daha fazla Omega-3, ıspanaktan daha fazla demir, sütten daha fazla kalsiyum içeren chia tohumları, bağırsakları çalıştırmak için gerekli günlük lif ihtiyacını tek başına karşılamak için yeterlidir. Tohumları bir bardak suya, yoğurda, kahvaltılık gevreklere, meyve, sebze sularına da karıştırarak tüketebilirsiniz. Tohumlar midenizde sıvı ile birleşince şişip genişler ve kendi ağırlıklarının yaklaşık 10 katı sıvı emer. Böylece az yemek yeseniz bile tokluk hissedersiniz, aç olmadığınız için de diyet yapmanız kolaylaşır. Chia tohumlarını aktarlarda bulabilirsiniz.
Acı Kırmızı Biber
Yemeklerle birlikte her öğünde tüketilen 3 gram acı biber sosu ya da tozu, metabolizma hızını yüzde 25 oranında hızlandırır. Yapılan deneylerde özellikle karın ve kalçada bölgesel yağlanmayı eritici etkisi gözlemlenen acı kırmızı biber; kanı sulandırıp, vücudun daha fazla oksijen almasını sağladığı için yağ ve kalori yakımını da artırı. Kırmızı acı biberde bulunan kapsaisin maddesi, stres hormonlarını azaltırken, sinir sisteminin gevşemesine yardım eder. Ayrıca içeriğindeki kapsaisin maddesi, sindirim sisteminde kan dolaşım hızını arttırdığı için beyine tokluk sinyallerinin daha çabuk gönderilmesini sağlar. Kırmızı acı biberin diğer bir yararı ise solunum yollarını temizlemesi, vücudu soğuk algınlığı ve nezleye karşı korumasıdır.
Yoğurt
Yoğurt; protein, kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko, selenyum, C vitamini, A vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini açısından zengin bir gıda. Ayrıca yoğurdun kalorisi, diğer protein kaynaklarına oranla oldukça düşük. İçeriğinde bulunan proteinler daha yavaş sindirildiğinden daha uzun süre tokluk hissi yaratır. Yoğurt aynı zamanda bağırsakların işlevinin artması için yararlı olan probiyotik bakteriler içerir. Mide ve bağırsaklardaki şişkinliği önler ve antioksidan özelliği ile vücuttaki fazla suyun atılmasına yardım eder. Ayrıca obeziteye sebep olan hormonal bozukluklara karşı da bir hayli etkilidir. Yoğurdu sade olarak ya da mevsim meyveleri ile tatlandırarak yiyebilirsiniz.
Avokado
Avokadoda bulunan oleic asit ve vücudumuz için gerekli doymamış yağlar, kan şekerini ve kandaki kolesterolü dengelediği ve iştahı azalttığı için sık sık acıkmayı, açlıktan dolayı halsizlik ve sinirlilik hissini engeller. Avokado aynı zamanda içerdiği protein, potasyum ve liflerle sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Avokadoyu salatanızın üzerinde ya da tatlı yerine üzerine biraz bal ve ceviz ekleyerek yiyebilir, bir kısmını püre haline getirerek yüz maskesi olarak faydalanabilirsiniz. İçerdiği mineral ve vitaminlerle kuru ciltleri nemlendirir, cildin genç kalmasını sağlar.
Limon
C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin limonun aynı zamanda böbrekleri, sindirim sistemini çalıştırma ve kanı sulandırarak dolaşım sistemini güçlendirme özelliği vardır. Limon suyunda bulunan sitrik asit, idrardaki kalsiyum seviyesini düşürerek, böbrek taşı oluşumunu önler. Özellikle adet dönemi ve menopoz gibi vücudun su tutmasına neden olan durumlarda ödeme karşı da oldukça etkilidir. Limonu salatalarınıza, yemeklerinize katabilirsiniz. Özellikle sabahları ılık suya sıkacağınız bir adet limon suyunu aç karna içmek, böbreklerinizi çalıştırarak, vücudunuzda biriken fazla suyu atmanıza yardım edecek, hazmı kolaylaştıracak ve çoğu diyetin sonucunda oluşan kabızlık probleminden kurtulmanızı sağlayacaktır.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, midenin boşalmasını yavaşlatır ve uzun süre tok kalmanızı sağlar. Elma sirkesinde bulunan asetik asit ve enzimler ayrıca kandaki şekeri düşürür, sindirim sistemini çalıştırır ve yağ yakımını hızlandırır. Kan şekerini düzenleyip, şekerin ani yükselip alçalmasını önlediği için tatlı krizi ya da açlık hissetmezsiniz. Yemeklerden önce içilen bir bardak su ve bir kaşık elma sirkesi karışımı, iştahı azaltır ve daha çabuk doymanıza sebep olur. Bu da aldığınız günlük kalori miktarını, ortalama 300 kalori kadar azaltır. Böylece sıkı diyet yapmadan, sadece yediklerinize dikkat ederek kilo vermeye başlayabilirsiniz. Eğer sirkeli suyu içmekte zorlanıyorsanız, içine biraz bal damlatabilir ya da salata sosunuza katabilirsiniz. Elma sirkesinin diğer bir yararı da düzenli kullanıldığında vücuttaki toksinleri atarak, detoks etkisi yaratmasıdır.
Tarçın
Antioksidanlar tarafından zengin tarçınla gribal enfeksiyonlara karşı korunurken, açlık duygunuzu bastırmanız da mümkün. Bir öğünde bir çay kaşığının dörtte biri kadar tarçın tüketmek ya da tarçın çayı içmek, yemek sonrası oluşan insülin artışını dengeleyerek, uzun süre tok kalmanızı sağlar. Tarçın, kandaki insülin seviyesini dengelediği için vücut yağ depolamaz. Ayrıca tarçın bağırsaktaki parazit ve bakterileri öldürür. Tarçın çayı hem açlığınızı yatıştırır hem de vücudunuzdaki yağ yakımını hızlandırır.
Tarçın çayı tarifi: 5 adet çubuk tarçını, iki bardak suda 10 dk kaynatın. Dilerseniz içine karanfil de katabilir, günde 3 fincan içebilirsiniz. Tarçın tozunu yoğurdun ve meyve salatasının üstüne de serpebilirsiniz.
Greyfurt
Greyfurt, içeriğindeki fito-kimyasallarla vücutta yağ depolanmasını sağlayan insülin hormonunun seviyesini dengeler ve metabolizmanın sağlıklı işlemesini sağlar. Greyfurt suyu doğrudan yağları eritmese de metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermeye ve zayıflamaya yardımcı olur. Yemeklerden önce yarım greyfurt yiyerek ya da greyfurt suyu içerek iştahınızı azaltabilir, dolayısıyla daha az kalori alır, kilo verir ve fazla yağlarınızdan kurtulabilirsiniz. Ayrıca greyfurttaki C vitamini ve niasin bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi demir emilimini kolaylaştırır ve kansızlığı önler. İçeriğindeki B1 vitamini ile sinir sistemini güçlendirir ve bağırsakları çalıştırır. Greyfurt suyunu acı buluyorsanız, içine biraz portakal ya da havuç suyu ekleyebilirsiniz.
Yeşil Çay
Yeşil çayın zayıflatıcı etkisi artık tüm dünyada biliniyor ve uygulanıyor. Araştırmacılar, yeşil çayda bulunan kateşin maddesinin, sindirim sistemindeki enzimlerin aktivitesini yavaşlatarak, kalorilerin bağırsaklar tarafından emilimini azaltarak, kilo kaybını arttırdığını belirtiyorlar. Yeşil çay aynı zamanda içindeki kateşinler sayesinde kanser hücrelerine karşı savaşarak, vücutta oluşacak kanser riskini azaltır. Günde 2-3 fincan yeşil çay içmek, metabolizmayı hızlandırır, enerji verir, daha hızlı kilo vermenize ve yağlarınızdan kurtulmanıza yardım eder. Ayrıca iştahı azaltır ve antioksidan özelliği ile toksin atımına yardımcı olur. Bununla birlikte içerdiği yoğun kafein miktarından dolayı özellikle kronik uykusuzluk çekenlere yeşil çay tavsiye edilmez. Bir tatlı kaşığı yeşil çayın üzerine, iki su bardağı kadar kaynamış su ekleyin. 5-10 dakika bekletip içebilir ya da pratik tek kullanımlık poşet olanları tercih edebilirsiniz.
Yumurta
Yapılan son araştırmalar yumurtanın kötü kolestrolü oluşturmadığı, kolestrol problemleri olanların da yumurta yiyebileceği yönünde. Yüksek protein ve vücut için yararlı yağ asitleri içerdiği gibi kalorisi düşük bir besin olan yumurtanın en önemli özelliği, büyük ölçüde tok tutması. Yapılan deneylere göre; diyetinizde yumurta ve et gibi protein açısından zengin olan yiyeceklere yer verdiğinizde, normalden yüzde 30 daha çok kalori yakar, yüzde 60 daha çok tokluk hissedersiniz. Çoğu markette satılan yumurtaların hormonlu ve kimyasal maddelerle elde edilmiş olma ihtimalini göz önünde tutarak, doğal ortamda üretilen, organik köy yumurtalarını tercih etmeniz önerilir.
Yağsız Dana, Hindi, Tavuk Eti ve Yağsız Balıklar
Yüksek protein ve lif içeren yiyecekler, vücuttaki fazla yağların yakımı için en ideal besinlerdir. Özellikle ette ve balıkta bol bulunan lösin adlı aminoasit, kasların kalori harcamasını kolaylaştırır. Yağsız et, bol miktarda protein içerdiği için vücudun daha fazla kalori yakmasına da yardım eder. Hindi eti, tavuk etine nazaran daha az yağlı ve kalorilidir, doyurucu olduğu için diyet yapmayı kolaylaştıran yiyeceklerin başında gelir. Protein içeren et, hindi, tavuk, balık gibi yiyeceklerin verdiği kalorilerin yüzde 30’u sindirilirken, sindirim sistemi çalışırken yakılır. Diyetlerde, günlük et tüketim miktarı kırmızı ette 160 gr’ın, toplamda ise 300 gr’ın üstüne çıkmamalıdır.
Beyaz Lahana ve Brüksel Lahanası
Lahana, oldukça düşük kalorili olmasına rağmen kalsiyum, magnezyum, potasyum, C, K, A vitamini, beta-karoten ve antioksidanlar olmak üzere vücudumuzu besleyen çok önemli vitamin ve mineraller içerir. Çok lifli yapısıyla tok tutarak ve bağırsakları çalıştırarak, diyet yapanların daha çabuk sonuç almasını sağlar. Beyaz lahanayı salata olarak, Brüksel lahanasını ise hafif buharda haşlayarak yemeniz önerilir.
Brokoli
B6, B2, C, A, K vitamini, protein, fosfor, magnezyum, protein, omega-3 ve besin lifi içeren bu besleyici sebze, aynı zamanda düşük kalorilidir. İçerdiği zengin besin lifleriyle hazmı zor olduğu için uzun süre tokluk hissi verir ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Vücutta kanser hücrelerinin oluşmasını engeller, bağışıklık sistemini güçlendirir. Brokoliyi buharda haşlayarak, çorbasını yaparak ya da katı meyve sıkacağından geçirerek, sebze suyu olarak da tüketebilirsiniz.
Salatalık
Salatalık; C ve A vitamini, magnezyum, potasyum ve besin lifi ihtiva eder. Ayrıca, salatalıkta bulunan silika maddesi, vücudun bağ dokusu ve cildin kolojen yapısını güçlendirir. Salatalığın yüzde 90’ı sudur ve dolayısıyla kalorisi çok azdır. Gerek içerdiği yağ yakıcı bitkisel enzimler, gerekse düşük kalori içeren sulu bir gıda olması nedeniyle, zayıflama rejimlerinde sınırsız tüketebileceğiniz atıştırmalık bir yiyecektir. Salataların üzerine katacağınız salatalık, en çok da öğün aralarındaki açlık krizleri için kurtarıcıdır. Doğranmış salatalığı, limon suyu ve pembe himalaya tuzu ile daha lezzetli hale getirebilirsiniz…
Pınar Efe