Yorgunluğun sebebi genellikle az uyumak olarak bilinir, oysa kendimizi zihnen ve bedenen yorgun hissetmemizin bambaşka sebepleri de var. İşte kronik yorgunluğun başlıca nedenleri ve bu alışkanlıklardan kurtulmanıza yarayacak basit öneriler…
Sporu Erteliyorsanız
Yorgunken spor yapmayı erteliyorsanız uzun vadede kendinizi daha da yorgun hissedeceksiniz! Haftada 3 gün yapılan 20 dakikalık bir egzersiz bile size kendinizi daha enerjik hissettirecek, çünkü düzenli spor gücü ve dayanıklılığı arttırıp kalp ve damar sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayacak.
Yeterince Su İçmiyorsanız
Su içmeyi hafife almayın! Dehidrasyon kan hacimini düşürdüğü için kalbinizin daha verimsiz atmasına neden oluyor, böylece kaslarınıza ve organlarınıza gönderilen oksijenin hızı azaltıyor.
Demir Tüketmiyorsanız
Demir eksikliği size kendinizi güçsüz hissettirir ve odaklanma yeteneğinizi azaltır. Tofu, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, fıstık ezmesi gibi besinlerle vücudunuzun demir ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Mükemmeliyetçiyseniz
Kendinize gerçek dışı hedefler koyuyorsanız, başarması neredeyse imkansız olan bu hedefler kendinizden memnun olma şansınızı düşürecek. Daha gerçekçi hedefler ve bunlara ulaşmak için belli bir zaman çerçevesi belirlerseniz, kendinizi gereğinden fazla yormamış olacaksınız.
Pesimistseniz
Her zaman gerçekleşebilecek en kötü senaryoyu düşünüyorsanız yarattığınız bu iç huzursuzluk zihinizi çok yoracak. Bunu yaptığınızı fark ettiğiniz an derin bir nefes alarak bu senaryonun gerçekten yaşanma olasılığının ne kadar düşük olduğunu düşünün. Uzun vadede ise meditasyon ve açık hava aktiviteleri bu sorunu aşmanızda size yardımcı olacak.
Kahvaltı Etmiyorsanız
Vücudunuz siz gece boyu uyurken bir önceki gün yediğiniz akşam yemeğinden aldığı enerjiyi kullanır. Sabah uyandığınızda bu enerjiyi güzel bir kahvaltı ile tazelemezseniz gün boyu yorgunluğu garantilemiş olursunuz. Tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve proteinden oluşan dengeli bir kahvaltı, örneğin iki dilim tam tahıllı ekmek, yumurta ve az yağlı yoğurt ideal bir öğün olabilir.
Abur Cuburla Besleniyorsanız
Şeker ve karbonhidrat yüklü yiyecekler kan şekerinizi hızla yükseltecek, ardından hızlı bir düşüş ve yorgunluk hissi takip edecek. Yediklerinizi buna dikkat ederek seçtiğinizde ise kan şekeriniz sabit kalacağından ani yorgunluk hissini de önlemiş olacaksınız.
Hayır Diyemiyorsanız
Başkalarını memnun etmeye çalışarak hem enerjinizi hem de zamanınızı tükettiğinizin farkında mısınız? Eğer ‘Hayır’ diyebilme konusunda problem yaşıyorsanız, kendinizle baş başa kaldığınız bir ortamda, bu kelimeyi yüksek sesle tekrar ederek kendinizi buna alıştırabilirsiniz.
Dağınık Bir Ofisiniz Varsa
Karmakarışık bir masa, zihininizi yoracak, odaklanmanızı engelleyecek ve beyininizin bilgiyi işleme yetisini azaltacak. Mesai saatinin ardından masanızı düzenleyerek ertesi güne hazır hale getirirseniz, bu yeni güne daha pozitif başlamanızı sağlayacak.
Tatilde De Çalışıyorsanız
Gerçek bir tatil yapmak hem zihinsel hem de fiziksel olarak dinlenerek ofise daha güçlü bir şekilde dönmenizi sağlayacak. Gerçek tatil, deniz kıyısında bile maillerinizi kontrol etmediğiniz bir tatil olmalı. Tamamen dinlenmeye ayırdığınız zamanlar sizi daha yaratıcı ve üretken yapacak.
Yatmadan Önce Alkol Alıyorsanız
Uykudan önce bir şeyler içmek zor bir günün ardından gevşemek için iyi bir fikre benzese de, alkol metabolizmaya girdikten sonra uyku kalitesini sabote eden bir madde. İyi bir uyku için yatmadan üç ya da dört saat önce alkol almayı bırakmanız öneriliyor.
Yatakta Telefonunuza Bakıyorsanız
Bir akıllı telefonun ya da bilgisayarın parlak ekran ışığı uyuma ve uyanma döngülerini düzenleyen melatonin hormonunu bastırarak vücudunuzun doğal ritmini bozuyor. Bu alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız telefonunuzu yüzünüzden olabildiğince uzak tutmayı deneyin.
Hafta Sonları Çok Geç Yatıyorsanız
Çok geç yattığınız bir Cumartesiyi, geç kalktığınız bir Pazar günü, uyumakta zorlanacağınız bir Pazar gecesi ve uykusuz bir Pazartesi izleyecek. Gece geç uyusanız bile normalinize yakın bir saatte uyanmayı ve akşam üzeri 20 dakika kestirmeyi deneyin. Böylece vücudunuzun akşam yatma saatine kadar yeniden enerji almasını derin bir uykuya dalmadan sağlayabilirsiniz.
Tüm Gün Kahve İçiyorsanız
Sabah güne kahveyle başlamanın ve hatta gün boyu üç fincana kadar kahve içmenin faydaları kanıtlandı. Ancak gereğinden fazla kafein tüketmek uyku düzeninizi bozuyor. Sağlıklı bir uyku ve daha az yorgunluk hissi için kahve ve kafein tüketimini öğleden sonradan bir sonraki güne kadar durdurmak gerekiyor.